Fred. Olsen Energy, Odfjell Drilling og Northern Drilling er selskap som står godt posisjonert når riggmarkedet for alvor begynner å ta seg opp igjen, ifølge analysesjef og rigganalytiker Chr. Fredrik Lunde i Carnegie.

Etter over tre år med et historisk krevende riggmarked og perioder med nær uholdbare dagsrater, har aktiviteten omsider begynt å ta seg opp i Nordsjøen.

– Der begynner markedet egentlig å bli ganske stramt inn mot sommeren 2018. Det er nok noen oljeselskap som ikke får nok rigger i Nordsjøen for i år, sier Lunde.

Nærmer seg utsolgt

– Nordsjøen har strammet seg til ganske betydelig. Det er markedet hvor du hadde eldst flåte på vei inn i nedturen og hvor man skrotet flest rigger, samtidig som etterspørselen har kommet sterkest tilbake først nå i Norge, men også etter hvert i Storbritannia, sier Carnegie-analytikeren.

Han sier at ratene i Nordsjøen har steget rundt 30–40 prosent på et snaut år. Etterspørselen er sterk og utnyttelsesgraden, altså hvor mange rigger som har arbeid av den totale riggflåten, ligger på 87 prosent i nordsjømarkedet, ifølge Lunde. Det betyr i realiteten at det begynner å nærme seg utsolgt i Nordsjøen.

– Det er grunnen til at ratene har begynt å bevege seg og om du ser på historien så vil ratene gå ganske fort når du nærmer deg et sånt knekkpunkt hvor det er lite tilgjengelig kapasitet, sier han.

Klar for riggaksjer

Forvalter Martin Mølsæter i First Fondene ser at aktivitetsnivået i riggmarkedet har snudd, og sier at aksjene kommer til å følge etter. Han sammenligner riggmarkedet i kjølvannet av oljeprisfallet med det svake markedet for rigg i 1986. Etter det steg de største amerikanske riggselskapene med 350 prosent over en periode på tre år.

Martin Mølsæter.
Martin Mølsæter. (Foto: Per Thrana)

Han tror ikke riggselskapene vil se en like skarp oppgang denne gangen, men ser en oppgang på 100 til 200 prosent i løpet av de neste tre årene.

– Er det nå man skal skaffe seg riggaksjer?

– Ja, jeg vil si det. På veldig kort sikt ser oljeprisen noe overkjøpt ut, så det kan hende den sklir litt ned og da vil også riggaksjer gå litt ned, men ser man bort ifra det er det riktig å posisjonere seg nå, sier Mølsæter, som forvalter verdier for rundt 2,2 milliarder kroner gjennom fondene First Generator og First Globalt Fokus.

– Ekstremt lave kostnader

Mølsæter trekker frem det John Fredriksen-kontrollerte Northern Drilling som en sterk kandidat når ratene tar seg ytterligere opp i Nordsjøen.

– De har to helt nye rigger som de har fått tak i veldig billig, som ligger på verftet hvor de ikke trenger å ta dem ut. Det er ekstremt lave kostnader med å bare la dem ligge, og bare vente på at markedet blir så bra at de kan forhandle til seg en bra kontrakt, sier han.

Lunde i Carnegie er enig. Han er også positiv til to andre norske riggselskaper.

– Odfjell Drilling og Northern Drilling er godt finansiert og har solide hovedaksjonærer. Så har du Fred. Olsen Energy som det er flere spørsmålstegn rundt, men som har størst potensial om de kommer seg igjennom nedturen nå, sier han.

Siden høsten 2013 har Fred. Olsen Energy falt med nærmere 100 prosent på Oslo Børs, men har tatt seg noe opp de siste månedene.

Fredriksens Northern Drilling ble startet i begynnelsen av 2017 og børsnoterte seg i fjor høst.

– De startet med blanke ark uten å ha med seg masse bagasje fra gamle dager. De har fleksibiliteten til å vente på de riktige kontraktene og de får da levert de beste riggene i markedet på et tidspunkt hvor det er nærmest er utsolgt, sier Lunde, som samtidig roser Fredriksen.

– Så har de en hovedaksjonær som historisk har vist at han er både fleksibel og opportunistisk, og flink til å skape verdier.(Vilkår)

Dette flyet vil Flyviking-gründeren erobre Nord-Norge med – igjen
Ola Giæver har funnet en flymodell i Sveits og vil tilbake på kortbanenettet.
00:55
Publisert: