Den halvt-nedsenkbare boreriggen West Mira har vært innblandet i flere alvorlige hendelser på norsk sokkel det siste året, sist da en ventilinnretning falt til havbunnen i mars etter at en vaier røk.

Nå har oljeselskapet Wintershall Dea sagt opp kontrakten på riggen, som driftes av John Fredriksens riggselskap Seadrill, men eies av shipping-milliardærens mindre riggsatsing Northern Ocean.

Northern Ocean meldte om oppsigelsen tirsdag kveld, og aksjen stuper på børs onsdag. På det meste falt den hele 43 prosent. I halv fire-tiden var fallet på 38,8 prosent til 7 kroner. Det verdsetter selskapet til om lag 450 millioner kroner.

West Mira er en av kun to rigger i den lille flåten til Northern Ocean, som spesialiserer seg på boring i værharde områder. Selskapet ble skilt ut fra Northern Drilling, som ble etablert av Fredriksen på det verste av oljepriskrisen som et veddemål på at markedet ville komme tilbake.

West Mira har jobbet for Wintershall Dea på Nova-feltet siden november 2019, og skulle ifølge Northern Oceans siste kvartalsrapport jobbe frem til første kvartal neste år. Riggen har imidlertid vært inaktiv siden hendelsen i mars. Den ble karakterisert som «svært alvorlig» av Petroleumstilsynet, som bare kort tid før hadde ilagt Seadrill to pålegg for brudd på regelverket, ett direkte knyttet til den samme riggen.

– Samlet vurdering

Wintershall bekrefter at kontrakten er sagt opp, men vil ikke utdype hva som ligger bak.

– Grunnlaget for at vi har terminert, er etter undersøkelser og en samlet vurdering, sier talsmann Kjetil Hjertvik.

– En annen rigg blir hentet for å ferdigstille brønnene på Nova-feltet, og vi forventer oppstarter som planlagt i andre halvår 2022.

Hjertvik gir ingen opplysninger om hvem som kan tenkes å ta over arbeidet på feltet.

Kontraktsoppsigelsen har stor innvirkning på Northern Ocean ettersom selskapet kun har to rigger i flåten. Den andre, West Bollsta, begynte på en kontrakt med Lundin Energy i oktober i fjor, også på norsk sokkel. Den opereres også av Seadrill, og har som West Mira også fått pålegg fra Petroleumstilsynet for en hendelse i fjor.

Verdien på den opprinnelige kontrakten til West Mira på seks brønner var på 106 millioner dollar, og riggen har siden gått løs på opsjonene i avtalen. Selskapet har ikke oppgitt nøyaktig verdi på disse.

Låneforfall og emisjon

Inntektene er sårt tiltrengte midler for Northern Ocean, som hadde utestående banklån på 400 millioner dollar ved slutten av 2020. Halvparten er knyttet til West Mira, og selskapet skal etter planen betale inn 155 millioner dollar når lånet forfaller i desember 2021. På slutten av 2020 hadde selskapet knappe 38 millioner dollar i kontanter og lignende instrumenter, heter det i årsrapporten.

Det kan by på problemer, påpeker Kepler Cheuvreux-analytiker Magnus Olsvik. Han regner med at det vil bli vanskelig å finne en ny kontrakt til riggen i år, gitt utfordringene den har hatt de siste månedene.

– Vi og andre har jo regnet med at de skulle jobbe videre og få til en refinansiering, men uten kontrakt vil det sannsynligvis være verre å få til – i alle fall uten å få inn mer egenkapital. Det bidrar nok til at aksjen faller litt ekstra i dag, sier Olsvik.

Det er fordi en eventuell emisjon vil utvanne dagens aksjonærer. Den vil også komme på toppen av en allerede planlagt kapitalinnhenting på 30 millioner dollar, eller 250 millioner kroner – som i seg selv blir mer utvannende på grunn av onsdagens dramatiske aksjefall.

De pengene skal hjelpe Northern Ocean med å betale 45 millioner dollar til Seadrill i et forlik selskapene kom frem til i februar. Den avtalen ble inngått i forbindelse med Seadrills restruktureringsprosess i en amerikansk domstol, der selskapet er under konkursbeskyttelse for andre gang siden 2017.

Fredriksens Hemen Holding eier like under 40 prosent av Northern Ocean. Hemen er også største aksjonær i Seadrill med 27 prosent.

Rettslige skritt?

Northern Ocean signaliserte i sin melding tirsdag kveld at det kan komme til å gå til rettslige skritt mot oppdragsgiveren.

«Selskapet jobber konstruktivt med alle interessenter, og tar alle kommersielle og rettslige grep som er nødvendige for å begrense innvirkningen på sine interessenter,» skrev selskapet i meldingen.

Wintershall kan ikke «spekulere» i hva den andre parten vil foreta seg, sier talsmann Hjertvik. Northern Ocean hadde ingen kommentar onsdag utover selskapets melding.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at totalverdien på West Mira-kontrakten er på 106 millioner dollar. Det riktige er at dette kun var for de seks første brønnene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.