På fredag oppsto en ny, alvorlig hendelse på boreriggen West Mira, som opereres av John Fredriksens Seadrill. Et såkalt «juletre,» et sett med rør og ventiler som monteres på brønnhodet for å kontrollere strømmen av hydrokarboner, falt til havbunnen da en vaier røk under en senkeoperasjon i Nordsjøen, ifølge Petroleumstilsynet.

Energi24 omtalte hendelsen først.

Uhellet inntraff mindre enn to uker etter at tilsynsmyndigheten Ptil ila Seadrill to pålegg for alvorlige brudd på regelverket, hvorav ett var direkte knyttet til sikkerhetssituasjonen på samme rigg.

Juletreet falt under operasjonen med å senke det ned til havbunnen på. Det er omtrent 400 meters dybde i området, sier Ptil-talsmann Øyvind Midttun. Selve brønnen på Nova-feltet, der oljeselskapet Wintershall er operatør, er sikret, og det er hverken meldt om fare for utslipp eller om personskader. Likevel ser tilsynet «svært alvorlig» på denne hendelsen.

– Slett ikke bra

– Dette er ting som absolutt ikke skal skje, sier Midttun.

Tilsynet reagerer spesielt på at hendelsen inntreffer så kort tid etter påleggene.

– Å få en slik hendelse så kjapt på, det er ikke bra. Det er slett ikke bra. Seadrill må virkelig finne ut hva det er som gjør at de får så mange alvorlige hendelser på så kort tid, sier Midttun.

Han understreker at det er for tidlig å si hvorvidt denne hendelsen har noen koblinger til tidligere identifiserte avvik eller pålegg.

West Mira eies av et annet Fredriksen-dominert selskap, Northern Ocean, men det er et datterselskap av Seadrill som har ansvaret for driften av riggen.

Seadrill-talsmann Iain Cracknell bekrefter hendelsesforløpet, og legger til at vaieren røk da juletreet befant seg fem meter under vannoverflaten. Apparatet sank så 368 meter til havbunnen, sier han.

– Seadrill tar denne hendelsen svært alvorlig, og vi har mobilisert et team som er sendt til riggen for å støtte etterforskningen, sier han i en epost.

Både Seadrill og Wintershall har startet granskning av hendelsen, sier Midttun i Ptil. Tilsynet selv har ikke ennå tatt noen avgjørelse om hvorvidt det skal åpne en formell granskning.

I dagen etter påleggene knyttet til West Mira 10. mars, kom det ytterligere to pålegg fra Ptil til Seadrill, knyttet til en annen Northern Ocean-rigg, West Bollsta.

Seadrill er for tiden under konkursbeskyttelse for andre gang på mindre enn fire år i en amerikansk domstol. Målet er å kutte den enorme bankgjelden på omtrent 48 milliarder kroner, som er blitt umulig å bære etter at koronapandemien forverret krisen i riggindustrien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.