«Et hav av muligheter».

Det er det Clarksons Platou Securities kaller sin nye omfattende analyse av offshoremarkedet. Analysen fra det respekterte skipsmeglerhuset brer seg over flere hundre sider og gir et bilde av et oljeservicemarked i gradvis bedring.

– Investeringsmulighetene i oljeserviceaksjer virker for attraktive til å la være, dog med varierende grad av risiko, skriver Clarksons-analytikerne Fredrik Stene, Tobias Eckbo og Sven Sele.

Tror bunnen er nådd

Offshoremarkedet har vært lammet siden oljeprisfallet i 2014. Til tross for at selskapene de siste årene har predikert lysere tider nærmest kvartal for kvartal, har oppgangen latt vente på seg.

– Offshoreaksjer ble brutalt solgt unna i juli og august, skriver Clarksons, som nå mener stemningen i offshore virker å ha nådd bunnen med aksjekurser nær historiske bunnpunkter.

Analytikerne er ganske sikre på at den dystre offshoresommeren kommer av et oljeprisfall på rundt ti prosent i juli og august, i tillegg til høy belåning i sektoren som har slått hardt inn i aksjekursene.

– Nå som forventningene til inntjeningen er nullstilt for offshoreselskapene og oljeprisen igjen stiger fra siste bunn, ser vi rom for et rally, skriver analytikerne.

Frykter ikke gjeld

Til tross for at et kobbel av norske offshoreselskaper har vært igjennom omfattende restruktureringer og konsolideringer, fortsetter flere selskaper å være tynget av gjeld. Blant de mest gjeldstyngede selskapene på Oslo Børs finner vi Solstad Offshore, subsearederiet Dof og John Fredriksens Seadrill. Alle tre har opplevd brutale kursfall.

Selv om gjelden utgjør en stor del av sektorens selskapsverdi tror Clarksons at refinansieringsrisikoen i det korte bildet er begrenset for flere av selskapene. Meglerhuset peker blant annet på at mye av gjelden i sektoren ikke forfaller før i 2022, noe som gir tilstrekkelig med fleksibilitet i balansen i en periode Clarksons tror bare vil bli bedre og bedre.

– Med andre ord tror vi mesteparten av offshoreselskapene kan overleve dagens labre stemning og at vi er godt posisjonert for å se aksjer fortsette å stige fra bunnen de neste månedene, skriver Clarksons.

Clarksons favoritter

En oversikt over alle Clarksons anbefalinger i sektoren viser at skipsmeglerhuset har en kjøpsanbefaling på mer eller mindre alle selskaper det dekker. Her er favorittene:

  • Riggselskapene Odfjell Drilling, Maersk Driling og Shelf Drilling.
  • Det amerikanske offshorerederiet Tidewater.
  • Øystein Stray Spetalen-dominerte S.D. Standard Drilling
  • Seismikkselskapet TGS.

– Vi mener TGS har posisjonert seg som en soleklar multiklientgigant etter fusjonen med Spectrum. Selskapet har nå bred dekning i alle de viktigste offshorebassengene i tillegg til et betydelig og voksende seismikkbibliotek på land i USA, skriver Clarksons.

Meglerhuset har et kursmål på 330 kroner på TGS, som impliserer en oppgang på 43 prosent fra dagens aksjekurs på 230,7 kroner.

Spår fest i seismikk

Seismikkselskaper leter og samler inn informasjon om oljeforekomster i undergrunnen som selges videre til oljeselskapene. Dermed vil seismikkselskapene være de første som merker en opptur i oljesektoren.

Clarksons venter at etterspørselen etter seismikk vil stige både i 2019 og 2020 fordi oljeselskapene, som hittil har strammet inn letebudsjettene, nå vil øke investeringene.

Meglerhuset mener investorene ikke har tatt inn over seg momentumet som bygger seg opp i offshoreaktiviteten for årene 2020–2022 hvor etterspørselen etter rigger og skip vil stige. Clarksons skriver at antall endelige investeringsbeslutninger fra oljeselskapene har steget siden 2018, men at de ennå ikke har gitt full effekt i markedet.

Ved utgangen av august hadde beløpet i endelig investeringsbeslutninger nådd 86 milliarder dollar. Til sammenligning var beløpet på 91 milliarder dollar i hele 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.