– Vi har utforsket en mengde ulike muligheter, men ser i dag få mulige eiendeler å kjøpe. Borr er nå nær målstreken i byggingen av det ledende jackupriggselskapet både i drift og eiendeler.

Det sier milliardær og rigg-gründer Tor Olav Trøim i en melding til Oslo Børs torsdag etter børsslutt.

Nå henter han og selskapet nesten to milliarder kroner for å fullføre kjøpet av konkurrenten Paragon, men så er det slutt på kjøpene.

– Vi har brukt de seneste 18 månedene med svekkelse i riggmarkedet til å bygge en unik flåte med nye eiendeler, kjøpt til rett pris. Dette arbeidet vil gi Borr plassen som den ledende jackuprigg-operatøren i neste syklus, sier han.

Borr henter totalt inn 1,9 milliarder kroner i ny kapital, der mesteparten skal finansiere kjøpet av rigg-konkurrenten Paragon Offshore. Kursen er satt til rundt 35,70 kroner, og dermed litt under torsdagens sluttkurs på Oslo Børs på 36,40 kroner. Trøim vil selv tegne seg for aksjer til om lag 20 millioner dollar, mens kompanjongen og styremedlem Fredrik Halvorsen tegner seg for det halve gjennom det deleide selskapet Ubon Partners.

Oppsving

Trøim ser nå et betydelig oppsving i gang i markedet for jackuprigger, såkalte oppjekkbare rigger.

– Styret er begeistret for den betydelige bedringen i anbudsaktiviteten i jackupriggmarkedet de seneste månedene, sier han i meldingen.

Anbudsaktiviteten har økt med hele 50 prosent i vinter.

Borr ser nå frem til å gjennomføre kjøpet av Paragon, som det tror vil gi betydelige kostnadskutt, og gi selskapet en sterk plattform spesielt i Nordsjøen. En del av de gamle riggene fra Paragon er på vei ut av selskapet, og det pågår allerede forhandlinger om salg av flere av disse til andre formål enn rigg.

- Borr-organisasjonen ser ingen økonomiske incentiver til å reaktivere gamle rigger i Paragon, og de defineres derfor som ikke-kjerne», heter det i meldingen til Oslo Børs.

Sjefen slutter

Transaksjonen vil bringe Borrs totale riggflåte opp i 49 rigger, der 24 er såkalte premiumrigger. Selskapet ble startet fra null i desember 2016.

– Styret er stolt av den innsatsen og profesjonaliteten som organisasjonen har vist for å få til slik vekst, sier Trøim.

En som ikke får være med videre, er toppsjef Simon Johnson. Styret og Johnson er nå blitt enige om at han slutter i selskapet, mens Svend Anton Maier – som har vært med siden starten – rykker opp fra stillingen som driftsdirektør til fungerende toppsjef.

Det er meglerhusene ABG Sundal Collier, Clarksons Platou Securities, Danske Bank, DNB Markets, Fearnley Securities, SEB og Pareto Securities som er rådgivere og tilretteleggere for kapitalinnhentingen.(Vilkår)

Norwegian kraftig opp på klassisk short-skvis
DNs børskommentator forklarer den kraftige oppgangen i Norwegian-aksjen
00:48
Publisert: