Det norske boligriggselskapet Prosafe har siden oljekrisen for fem år siden slitt i et beintøft marked. Resultatene har latt vente på seg og aksjekursen har falt over 99 prosent siden oljeboblen sprakk i 2014.

Sent mandag kveld meldte det gjeldstyngede selskapet at det slår seg sammen med det Bermuda-baserte boligriggselskapet Floatel International for å overleve en langvarig syklisk nedtur.

Tirsdag formiddag stiger Prosafe-aksjen ti prosent.

– Nødvendig

Prosafe og Floatel opererer begge boligplattformer, som kobles til oljeplattformer ved større ombygginger, utbygginger og nedstengninger offshore.

– Behovet for konsolidering i oljeservice er velkjent. Vi anser denne transaksjonen som både riktig og nødvendig for å tilpasse oss varige endringer i våre markeds- og konkurranseforhold de seneste årene, sier styreleder Glen Ole Rødland i Prosafe i en melding.

I fusjonen, som blir beskrevet som en «fusjon mellom likeverdige», vil Prosafe kjøpe opp Floatel med oppgjør i Prosafe-aksjer. På fullt utvannet basis vil eksisterende aksjonærer i Prosafe eie 55 prosent av det sammenslåtte selskapet.

Floatel-aksjonærene dermed få en eierandel på 45 prosent. I tillegg får de såkalte preferanseaksjer hvor de kan motta utbytte på maksimalt 20 millioner dollar. Dette kan imidlertid fisle ut i ingenting avhengig av utfallet i saken mot Westcon-verftet der Westcon krevde ekstrabetaling for ombyggingen av en boligrigg. I første runde ble Westcon dømt til å betale 344 millioner kroner pluss strafferenter til Prosafe. Verftet anket dommen.

Konkurrerer også med supplybåter

Prosafe skriver at lavere leteaktivitet, produksjon og vedlikehold, kombinert med store kostnadsforbedringer hos oljeselskapene har ført til betydelig økt konkurranse i markedet. Styreleder Rødland sier 2014 markerte et paradigmeskifte i bransjen.

– Vi møter også langt hardere konkurranse enn tidligere, grunnet en betydelig overkapasitet av både borerigger og supplyskip som nå tas i bruk som midlertidig innkvartering. Denne situasjonen er forventet å vedvare, sier styrelederen.

Det nye selskapet vil i første omgang ha 14 boligrigger, i tillegg til opsjoner for ytterligere to nybygg de neste fem årene. Det gjør det ifølge meldingen til verdens største offshore boligriggselskap.

Få kontrakter

Floatel, som går inn i fusjonen med fem halv nedsenkbare rigger, fikk i 2018 et driftsresultat på 104 millioner dollar av en omsetning på 303 millioner dollar. I mai skrev Upstream at Floatel lå an til å ha mesteparten av skipene sine i opplag fra midten av året ettersom ordrereserven er blitt kuttet kraftig som følge av få kontrakter.

Ved utgangen av første kvartal var ordrereserven, altså innkommende kontrakter, på 66 millioner dollar, mot 269 millioner dollar i samme periode året før.

Selskapet skriver i rapporten for første kvartal at nåværende aktivitet og priser i markedet ikke tilsier økt inntjening før 2021.

Det norske oppkjøpsselskapet Hitecvision vil etter fusjonen eie 16 prosent av det sammenslåtte selskapet. Fusjonen er blant annet avhengig av godkjennelse fra konkurransemyndigheter i Norge og Storbritannia, samtykke fra kreditorer og godkjennelse fra aksjonærer. Glen Ole Rødland blir styreleder i det nye selskapet. Transaksjonen, som er enstemmig støttet av begge styrene, ventes gjennomført i tredje kvartal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.