Da riggselskapet Seadrill gjennomførte sin andre konkursprosess tidligere i år, var det over: milliardær John Fredriksen mistet kontrollen over selskapet han grunnla i 2005 og bygget opp til en global gigant før det skar seg med oljepriskrisen og pandemien. Kreditorene tok over selskapet, som også mistet kontrollen over flere datterselskaper.

Men Fredriksen er ikke ferdig i rigg. Som DN har skrevet om tidligere, har han blant bygget opp en betydelig eierandel i kjempen Valaris og puttet mer penger i mindre satsinger som Northern Ocean.

Nå gjør han en ny rigginvestering – i en av bitene som er igjen etter Seadrill-imperiet.

Torsdag kveld meldte Seadrill at det hadde solgt sin andel på 35 prosent i Paratus, et selskap som blant annet eier rigger i Mexico og halvparten av et joint venture innen subsea-tjenester i Brasil. Seadrill oppgir ikke kjøperen, men i en egen melding fredag morgen skriver Paratus at det er en gruppe med tre investorer bestående av Fredriksens selskap Hemen Investments og fondene Lodbrok Capital og Melqart Asset Management. Hemen blir nå største eier i Paratus med 32 prosent.

Halv milliard?

Ingen av partene går ut med verdien på transaksjonen, men SEB anslår i et notat denne andelen i Paratus til 87 millioner dollar, eller nesten 930 millioner kroner.

DN er kjent med at Hemen står for over halvparten av kjøpet. Det innebærer at Fredriksen satser opp mot en halv milliard kroner, dersom man legger SEBs estimat til grunn.

Paratus er et selskap som var heleid av Seadrill helt til restruktureringen som ble fullført tidligere i år. Eiendelene i Paratus, som da het Seadrill New Finance, fungerte som sikkerhet for investorene som hadde bidratt med ny kapital til Seadrill i den første konkursrunden i 2017-2018, i form av obligasjoner. Fredriksen selv var en stor bidragsyter. Det var omtrent 500 millioner dollar utestående i disse obligasjonene da konkursprosess nummer to gikk i gang.

I en egen restrukturering for dette datterselskapet endte obligasjonseierne – deriblant Hemen, Lodbrok og Melqart – opp med 65 prosent av selskapet, og Seadrill 35 prosent. Med transaksjonen som ble presentert denne uken, øker dermed de tre investorene sine andeler i Paratus. Fredriksen vil nå stå med 32 prosent, Lodbrok 20 og Melqart 14.

I tillegg til Seamex og Seabras Sapura eier Paratus litt over 15 prosent i oljeserviceselskapet Archer, der Fredriksen selv ligger like bak på aksjonærlisten.

Alle alternativer på bordet

En av Fredriksens viktigste rådgivere, Gunnar Eliassen, sier til DN at «alle strategiske alternativer er på bordet» for selskapet.

– Vi kan børsnotere dette selskapet, vi kan selge noen av eiendelene, eller vi kan bruke det som en plattform eller holdingselskap for å gjøre opportunistiske transaksjoner, sier han, og legger til at en eventuell børsnotering kan bli aktuell i Oslo først og fremst, og så tidlig som første halvår 2023.

– Paratus er et utrolig spennende selskap. Seamex er snart gjeldfritt, og har fem moderne oppjekkbare rigger på kontrakt med Pemex, i et marked hvor ratene er på vei opp i dette markedet. Seabras Sapura forventer vi også blir gjeldfritt i løpet av første halvår neste når, og det markedet er også i sterk bedring.

Seadrill-salget kommer bare noen dager etter at selskapet fullførte salget av syv oppjekkbare rigger, i en transaksjon som reduserer selskapets resterende netto gjeld betraktelig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.