Seadrill Ltd. har inngått en avtale om å kjøpe Aquadrill LLC i en avtale som verdsetter det britiske selskapet til 958 millioner dollar (9,5 milliarder kroner), bekrefter Seadrill.

Aquadrill, som var kjent som Seadrill Partners inntil 2021, er et selskap opprettet av Seadrill i 2012 for å stå bak eierskap av flere borerigger. Det søkte konkursbeskyttelse i USA i 2020 etter det hadde oppstått full skjæring mellom Seadrill og Seadrill Partners kreditorer.

Ny storaksjonær

Aquadrills aksjonærer vil få oppgjør i form av 30,65 millioner Seadrill-aksjer. Dette vil gi Aquadrill-aksjonærene en 38 prosent eierpost i Seadrill. Aquadrill vil bli et heleid datterselskap av Seadrill.

– Seadrill søker å levere en sikker og effektiv drift som grunnlag for å skape avkastning for våre aksjonærer. Seadrill og Aquadrill har en lang og rikholdig strategisk og operativ historie. Vår felles historie vil fremme en effektiv integrering av de to selskapene, sier konsernsjef Simon Johnson.

Etter nok en konkursprosess tidligere i år Seadrill, som ble grunnlagt av John Fredriksen, havnet i hendene på kreditorene, med Eksfin som største eier.

Selskapet la frem tredjekvartalstall i slutten av november etter å ha gjort et comeback på Oslo Børs i høst. Selskapet fikk en omsetning på 269 millioner dollar (2,7 milliarder kroner), men endte med et tap på 16 millioner dollar (160 millioner kroner).

Selskapet har benyttet året til å kvitte seg med gjeld og var så godt som netto gjeldfritt ved utgangen av siste regnskapskvartal, blant annet takket være salg av syv rigger.

– Vi er omtrent cash-nøytrale. Dette posisjonerer selskapet for all slags muligheter, sa konsernsjef Simon Johnson til DN ved resultatfremleggelsen

Ting i kikkerten

Johnson bekreftet at han hadde «ting i kikkerten», men ville ikke gi detaljer.

– Konsolideringen i bransjen er ikke over. Det er uunngåelig med flere industrielle sammenslåinger. Etter hvert som industrien er blitt mindre er alle blitt tjent med færre, kompetente aktører, sa Johnson, og la til at styret hans vil ha med Seadrill på dette, enten som «juniordeltager eller til og med seniordeltager».

Johnson var klar på at det kommer flere større oppkjøp og sammenslåinger, som det allerede har vært noen av i bransjen etter flere år med nærmest sammenhengende krise og gjeldsrestruktureringer.

– Vi prøver å forenkle selskapet. Vi prøver å redusere antall geografiske områder vi opererer i. Vi prøver å samle eiendelene i markeder der vi allerede har et fotavtrykk, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.