Det franske meglerhuset Exane BNP Parisbas nedgraderer Seadrill fra nøytral til «underperform», og venter et kutt i utbyttet på rundt 50 prosent i 2015 på grunn av store utfordringer i riggmarkedet og selskapets gjeldsbetingelser.

Det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset fredag.

Kursmålet på Seadrill-aksjen nedjusteres fra 220 til 172 kroner.

«Det svært høye utbyttet virker risikabelt selv om Seadrill får tilgang til de seks milliardene dollar i finansiering de trenger neste år», skriver Exane, og viser til at et kutt i utbyttet på 50 prosent vil frigi rundt en milliard dollar i kontanter.

Utbyttespørsmålet avhenger av gjeldsbetingelsene, og ikke finansieringen, mener meglerhuset.

Dersom Rosneft-avtalen ikke går gjennom vil Seadrill få en nettogjeld på 4,5 ganger over kontrakts-ebitda mot slutten av 2015. Meglerhuset viser til at dette er hovedpunktet i gjeldsforpliktelsene.

Selv om Seadrill skulle selge seg ned i Archer og Sapurakencana og gjøre flere MLP-transaksjoner tror de det mest sannsynlig vil komme en reduksjon i utbyttet.

Exane tror svakheten i riggmarkedet vil fortsette frem til slutten av 2016 og at nyhetsstrømmen må bli enda mer negativ for å være en katalysator for skraping av gamle rigger.

Avmatningen i riggmarkedet mener meglerhuset kan se ut som en sakte versjon av avmatningen i seismikkmarkedet.

«Neste års konkurranse om å slutte rigger vil trolig bli intens. Mange av selskapene er optimistiske om fremtiden, så det kan ta litt tid før riggene pensjoneres, mens nybyggaktiviteten kan ta seg opp ved det første tegn til oppsving», heter det.

Les også:
Statoil saksøkes for rigg-kansellering
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.