Riggkjempen Seadrill, hvor investor John Fredriksen er største aksjonær, gjorde det bedre enn ventet på driften i fjorårets siste kvartal.

Selskapet fikk et driftsresultat på 452 millioner dollar i kvartalet, mot 568 millioner dollar kroner i tilsvarende kvartal året før.

På forhånd var det ventet et dirftsresultat på 446 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Bunnlinjen var imidlertid svakere enn ventet (se tabell nederst i saken).

I markedet ser det ut til at kvartalsrapporten blir tolket positivt. Aksjen er opp rundt 0,6 prosent på Oslo Børs torsdag. Aksjen har imidlertid falt over 60 prosent siden ifjor sommer, i takt med at oljeprisfallet har ført til lavere aktivitet for riggselskaper verden over. Ratene i riggmarkedet er halvert i løpet av de siste åtte månedene.

- Sammen med resten av industrien er vi stilt overfor utfordrende tider. Seadrill opererer i et marked som er, og som vil fortsette å være, syklisk. Vi har tatt veloverveide og positive grep i 2014. Vi vil fortsette å gjøre det i 2015, for å posisjonere oss slik at vi har fleksibilitet, både driftsmessig og finansielt, og på den måten kan håndtere denne nedgangen, sier Seadrills toppsjef Per Wulff i en pressemelding torsdag.

- Vi er optimistiske med tanke på at riggindustrien vil dra nytte av rebalanseringen som skjer etter hvert som eldre rigger tas ut og vi tror dette til slutt vil føre til en sunnere industri på lang sikt, sier Wulff.

Han legger til at han mener selskapet er godt posisjonert til å utnytte nedturen. I kvartalsrapporten skriver selskapet at det etter hvert ønsker å bidra til en konsolidering i bransjen, men at det foreløpig er for tidlig å ta grep.

«I dag mener ledelsen at verdsettelsene ikke rettferdiggjør kjøp av selskaper, hvor mange har betydelig antall ikke-kontrahert kapasitet», heter det i rapporten.

I kvartalsrapporten opplyser selskapet at det fremdeles vil rette mye oppmerksomhet mot kostnadsutviklingen. Selskapet gjorde totale besparelser på 250 millioner dollar i 2014 og signaliserer i kvartalsrapporten torsdag at besparelsene vil bli enda større i 2015.

Venter ytterligere nedgang i driftsresultatet

Drifsresultatet før ned- og avskrivninger (ebitda) endte på 672 millioner dollar i fjerde kvartal ifjor, mot 768 millioner dollar i tilsvarende kvartal året før.

På forhånd var det ventet at ebitda-resultatet ville bli på 623 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

I rapporten for tredje kvartal meldte Seadrill selv at det ventet at ebitda for fjerde kvartal vil komme inn høyere enn i tredje kvartal, da det ble 635 millioner dollar.

At ebitda-konsensus for fjerde kvartal ligger under Seadrills egen guiding kan ha sammenheng med at de tre nybyggene, «West Saturn», «West Neptune» og «West Jupiter», ikke startet opp på arbeidsprogrammene sine før mot slutten av kvartalet, mens de var ventet å komme i virksomhet noe tidligere, skrev TDN Finans tidligere denne uken.

Seadrill meldte tidligere i februar at selskapet fjerner 1,1 milliarder dollar fra ordrebeholdningen relatert til den siste tidens utvikling i det brasilianske oljeselskapet Petrobras. Seadrill tror ikke at Petrobras' treårige kontraktsforlengelse for ultradypvannsriggene «West Taurus» og «West Eminence» vil bli konkludert innen tidsrammen eller til de tidligere godkjente betingelsene.

Dette, sammen med ytterligere svekkelse i markedet, har ført til nedjusteringer i analytikernes estimater.

I kvartalsrapporten torsdag skriver selskapet at det venter at ebitda-resultatet vil bli cirka 40 millioner kroner lavere i årets første kvartal sammenlignet med fjerde kvartal ifjor.

Seadrill

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.