Seadrill har fått et forslag til refinansieringsløsning fra selskapets kreditorer, omtalt som tredjeparter og tilknyttede investorer. Selskapet forutsetter videre forhandlinger, samt en selskapsgjennomgang, due diligence, og dokumentasjonsarbeid knyttet til forslaget.
Selskapet er også i nye samtaler med en del av obligasjonseierne, som igjen er satt i innsideposisjon. Det kommer frem i selskapets kvartalsrapport, lagt frem onsdag, der selskapet også opplyser at det bytter toppsjef.
Seadrill skyter fart på Oslo Børs i etter fremleggelsen.
Følg markedet på DN investor her.
Selskapet letter også på sløret om de pågående gjeldsforhandlingene som i månedsvis har truet med å velte selskapet og sende det til skifteretten.
Usikker fremtid
– Selv om samtalene med våre sikrede långivere og enkelte investorer har vist betydelig fremskritt gjenstår en rekke viktige betingelser og man kan ikke være sikker på at en avtale kan bli nådd, skriver selskapet, som gjentar at en restrukturering vil innebære mekanismer som ligner konkursbeskyttelse.
– Vi forbereder oss i henhold i det, skriver selskapet i rapporten.
Seadrill gjentar også at en restrukturering trolig vil innbære en betydelig barberinger eller konvertering av obligasjonslån i aksjer, i tillegg til nedskrivninger og tap for andre interessenter inkludert verftene.
I 2013 var aksjekursen i selskapet oppe på 290 kroner aksjen. Etter at oljeprisfallet i 2014 førte til et stadig tøffere riggmarked har selskapets aksjekurs stupt til dagens nivå, et kursfall på omtrent 97 prosent. Seadrill skjøt fart på børs både i USA og Oslo tirsdag, i forkant av resultatfremleggelsen.
– Som følge av dette venter selskapet i dag at aksjonærene vil få minimalt igjen for sine aksjer, skriver Seadrill.
Kastes ut av New York-børsen
Seadrill melder samtidig at det i begynnelsen av mai ble varslet av New York-børsen om at Seadrill-aksjen der har ligget under én dollar aksjen i 30 handelsdager på rad, noe som innebærer at selskapet ikke lenger tilfredsstiller kravene til notering på den børsen. Det løper nå en frist på et halvt år, der aksjen må ligge over én dollar i en 30-dagersperiode.
«Selskapet har meldt fra til børsen at det tror det vil innfri betingelsene for notering gjennom den omfattende refinansieringen fra selskapets pågående forhandlinger med banker, mulige nye investorer, en ad hoc-komite av obligasjonseiere, og andre, dersom dette fullføres før utløpet av fristen», skriver Seadrill.
I trøbbel
– Jeg jobber cirka 18 timer i døgnet og vil jobbe dag og natt de neste tre til fire ukene. Jeg har et veldig tett program og har ikke ett eneste minutt å kaste bort.
73 år gamle John Fredriksen var krystallklar på hva som er det viktigste for ham da Dagens Næringsliv intervjuet ham i starten av april. Da hadde selskapet meldt om at utsettelse for tre av lånene til det kriserammede riggselskapet.
Til sammen utgjør lånene 24,4 milliarder kroner av samlede låneforpliktelser på 110 milliarder kroner. Meldingen om utsettelsen 4. april beroliget ikke aksjonærene i Seadrill. Siden offentliggjøringen i april og frem til offentliggjøringen av selskapets rapport for første kvartal har aksjekursen i selskapet sunket med nær 70 prosent.
Årsaken er dystre utsikter for selskapets aksjonærer. I meldingen 4. april understreket selskapet at arbeidet med å restrukturere selskapets gjeld ville innebære store tap for eierne av selskapets obligasjonslån og at det vil være minimale verdier igjen til selskapets aksjonærer.
– Det blir en utvanning på aksjonærene, og det samme gjelder obligasjonseierne, sånn som vi ser det, sa John Fredriksen til Dagens Næringsliv da.
Seadrill-ledelsen opplyste også om at en restrukturering sannsynligvis vil innebære bruk av lignende rettsprosesser som finnes under den amerikanske konkursbeskyttelsen, Chapter 11. Et av de spørsmålene er om Seadrill får med seg de viktigste interessentene på en såkalt pre-pack, der restruktureringen i hovedsak er avtalt før en rettsprosess som har til hensikt å tvinge løsningen gjennom, eller om selskapet går for en «hard» løsning uten forhåndsavtaler.
Siden starten av april har Seadrill også forhandlet frem en løsning for det tilknyttede oljeserviceselskapet Archer som Seadrill har vært med å finansiere.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.