Saken oppdateres.

Riggselskapet Seadrill, som milliardær John Fredriksen grunnla i 2005, er ute av konkursbeskyttelse ved slutten av uken etter å ha restrukturert gjelden for andre gang på mindre enn tre år. Det kommer frem i en børsmelding fra selskapet.

Kreditorene har nå formelt tatt over makten i selskapet, mens aksjonærene er marginalisert. Det inkluderer Fredriksen selv, til tross for at han har sikret seg et lodd og beholder en viss innflytelse.

Det nye selskapet vil noteres på Euronext Expand i Oslo i løpet av andre kvartal, før det noteres på hovedmarkedet på Oslo Børs. Samtidig skal det noteres på New York Stock Exchange.

Staten største aksjonær

I realiteten har långiverne styrt Seadrills skjebne i lengre tid, etter at det tidlig ble klart at selskapet ikke ville makte å betale tilbake sikret gjeld på omtrent 50 milliarder kroner, og var avhengig av å komme til enighet med bankene og fondene som eide gjelden for å unngå konkurs. Kreditorene har nå fått bortimot hele aksjekapitalen i det restrukturerte selskapet, som også inkluderer kompensasjon i aksjer for de av dem som har bidratt med et nytt lån.

Resultatet er at Eksportfinansiering Norge, det statlige norske eksportgarantiinstituttet, blir selskapets suverent største aksjonær.

Det nye selskapet får navnet Seadrill Limited og vil ha omtrent 50 millioner nye ordinære aksjer. De som satt med aksjer i «gamle Seadrill» får kun 0,25 prosent av de nye aksjene. Et nytt styre kommer inn, ledet av den tidligere toppsjefen i riggkonkurrenten Noble Julie Robertson.

Den omfattende restruktureringen ble godkjent av konkursdomstolen i Houston, Texas i oktober. Litt tidligere hadde Seadrill fått med seg kreditorene på planen sin etter måneder med harde forhandlinger. Blant annet var det en amper konflikt med hedgefondet Strategic Value Partners, som til slutt bøyde av.

Rettsprosessen har også medført enorme kostnader i form av honorarer til advokater og rådgivere. Ved slutten av desember hadde regningene kommet opp i nesten én milliard, skrev DN nylig, og mer skal det bli. Men totalen kommer ikke i nærheten av forrige restrukturering, som kostet selskapet cirka 3,5 milliarder kroner.

Fredriksen fortsatt med

Selv om han er marginalisert, har ikke Fredriksen helt mistet grepet på selskapet han bygget opp til å bli det mest verdifulle i riggindustrien på et tidspunkt, og som han fikk hentet raust med utbytter fra helt til markedet surnet etter oljepriskollapsen i 2014. Han har nemlig sørget for å få bidra med et nytt lån på 50 millioner dollar, som senere kan omgjøres til fem prosent av aksjene. Og han har indikert at han kan være interessert i å øke eksponeringen ved å kjøpe ut andre.

I tillegg ble det kjent i forrige måned at Fredriksen har kjøpt fem prosent av aksjene i Seadrills rival Valaris, verdens største riggselskap målt i antall enheter. Fredriksens nære rådgiver Gunnar Eliassen sa da til DN at en sammenslåing av de to selskapene er en «åpenbar mulighet.»

Bakteppet er at det ventes flere fusjoner og oppkjøp i denne delen av oljeserviceindustrien, og Seadrill har vært en het oppkjøpskandidat i lengre tid. Flere aktører snuste på selskapet mens konkursprosessen pågikk, men ingen av tilbudene ble vurdert som gode nok av kreditorene eller selskapet selv.

Helt til det siste har de gamle Seadrill-aksjene på Oslo Børs blitt handlet til verdier som langt overgår det selskapet selv har gitt som anslag på verdien av selskapet etter restruktureringen. Fredriksen, som for bare noen måneder siden hadde 27 prosent av de gamle aksjene, har solgt seg gradvis ned til under fem prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.