John Fredriksen eier snaut 25 prosent av riggselskapet Seadrill. Det som en gang var det største riggselskapet mål i markedsverdi har fått en kraftig smell etter at oljeprisen begynte å falle, oljeselskapene kuttet investeringer, riggratene gikk til bunns og nye kontrakter uteble. 

Seadrill-aksjen nådde toppen 4. september 2013. Da stoppet kursen på 289 kroner. 

Sjekk Seadrill-kursen på DN Investor

Kriseplan

Siden har det stort sett gått én vei, nedover. Etter at det i morgentimene tirsdag ble kjent at Seadrill vil hente inn én milliard dollar i ny kapital og varsler at kreditorene må forberede seg på å skyve på gjeldsforfall og ta tap, falt kursen ytterligere, til rundt 20 kroner like etter åpning klokken ni. 

Det betyr at Fredriksen, via sitt selskap Hemen Holding, har tapt cirka 30 milliarder kroner siden toppnoteringen. Dette beløpet er justert for utbytte i perioden. 

For å illustrere hvor mye dette er: Hvis et børsnotert selskap hadde vært priset til 30 milliarder kroner, ville dette vært Oslo Børs' 11. største selskap, på plassen etter Subsea 7 men på plassen foran Lerøy Seafood Group. 

Seadrill var et av Børsens største selskaper, men det er ikke tilfellet i dag: Tirsdag faller markedsverdien av selskapet til under ti milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.