Riggselskapet som ble grunnlagt av milliardær John Fredriksen, meldte torsdag morgen at det har inngått en avtale med Ades Arabia Holding om salget av syv jack-up rigger for en samlet sum på til sammen 628 millioner dollar.

Det tilsvarer om lag 6,2 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

«Pengene fra salget vil gjøre at Seadrill betydelig senker gjeldsnivået i balansen, i tillegg til å eliminere utestående kostnader knyttet til reaktivering av riggene», heter det i børsmeldingen.

Riggselskapet venter at transaksjonen vil bli ferdigstilt i løpet av fjerde kvartal i år.

– Dette salget er transformativt for Seadrill. Vi mener denne transaksjonen får frem verdien i riggene på et betydelig høyere nivå enn det som er implikasjonen dersom man ser på Seadrills aksjekurs. At vi reduserer gjelden posisjonerer oss også for fremtidige muligheter, sier Seadrill-sjef Simon Johnson.

Nyheten om salget kom etter at selskapet natt til torsdag la frem resultater for andre kvartal.

Aksjen stiger tolv prosent ved åpning på Børsen.

Børscomeback

Fredriksen grunnla Seadrill i 2005, og var med på å redde selskapet i en første gjeldssjau i 2017-2018, da han beholdt kontrollen over selskapet mot å tilføre ny kapital på omtrent 350 millioner dollar.

En stund ga det en pen gevinst, men fra høsten 2018 og utover gikk det mye tregere med oppturen som var ventet i den skakkjørte riggbransjen, og koronapandemien begravde det som måtte ha vært igjen av håp.

I Seadrills andre restrukturering måtte bankene ta tapene de slapp i den første, og kjempet naturlig nok for å begrense dem så mye som mulig. Det førte til at Fredriksen fikk en mindre viktig rolle i redningen, og hans innflytelse begrenser seg nå til et nytt konvertibelt lån som kan omgjøres til fem prosent av aksjene i selskapet.

Det var i april i år at selskapet gjorde comeback på Oslo Børs, etter å ha fullført den andre gjeldsrestruktureringen på få år, og etter en pause på to måneder. Aksjen handles nå på lavterskelbørsen Euronext Expand.

Selskapet verdsettes i dag til 14,5 milliarder kroner.

John Fredriksen.
John Fredriksen. (Foto: Elin Høyland)

Rettsprosess i USA

For å redde selskapet fra konkurs i den amerikanske rettsprosessen som varte over et år frem til februar, aksepterte kreditorene å slette nesten fem milliarder dollar med gjeld og komme med ny kapital, i form av ny gjeld.

Som motstykke har de tatt over nesten hele egenkapitalen i selskapet, mens de tidligere eierne fikk fattige 0,25 prosent av aksjene i det nye selskapet.

Den største aksjonæren er altså nå den norske stat, ved Eksportfinansiering Norge, arvtageren til Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek). Eksfin var også den suverent største kreditoren med en eksponering på hele 787 millioner dollar, eller 7,3 milliarder kroner.

Det er ikke første gangen statlige Eksfin ender opp med aksjer i et restrukturert selskap som ikke har kunnet innfri gjelden sin. Både Eksfin og banker som DNB og Nordea er tydelige på at de ikke skal være eiere på lang sikt, men forsøke å selge aksjene til en pris som begrenser tapene deres så mye som mulig.

Sent i april i år skrev DN at Fredriksen hadde fortsatt å kjøpe seg opp i verdens største riggselskap Valaris.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.