Seadrill bekrefter at kreditorer som tidligere har inngått avtaler om ikke å erklære mislighold eller slå selskapet konkurs, har avsluttet de såkalte «forbearance»-avtalene som har gitt det kriserammede riggselskapet pusterom og arbeidsro i høst.

«Kreditorer som det ble inngått avtaler med hindres ikke lenger i å iverksette tiltak med hensyn til mislighold», skriver selskapet i en børsmelding natt til tirsdag.

Slutt på tålmodigheten

Den opprinnelige avtalen ble inngått i september, men er blitt fornyet flere ganger. Den siste avtalen ble inngått den 20. november i de pantsikrede lånene til selskapet samt utleiere av tre av riggene Seadrill disponerer.

Seadrill skriver at de er beredt til å gjennomføre en «omfattende omstrukturering av balansen».

«En slik omstrukturering kan innebære bruk av en prosess overvåket av domstoler», ifølge Seadrill.

Seadrill har kjempet for å få på plass en omfattende refinansieringsavtale i flere måneder. Avtalene som er inngått med kreditorer i høst har hatt som mål å gi selskapet arbeidsro og tid til å bli enige om en avtale. Det har ikke skjedd.

Selskapet skriver at de fortsetter konstruktive samtaler med alle interessenter for om mulig å få på plass nye forpliktende avtaler tilsvarende de som har utløpt.

Da DNs kommentator hørte dagens nyhet, løp han rett ned til John Fredriksens stambord på Theatercafeen
DNs Thor Chr. Jensen om John Fredriksen: – Bankene er etter ham nå.
01:36
Publisert:

Den mest sannsynlige løsningen vil trolig innebære at det kun vil være smuler eller ingenting igjen til dagens aksjonærer i selskapet.

«Selv om ingen avtaler er inngått på nåværende tidspunkt, forventes det at en at potensielle løsninger vil føre til en betydelig nedskrivning av gjelden, noe som sannsynligvis vil innebære at nåværende aksjonærer vil få minimalt eller ingenting», skriver Seadrill.

Seadrills aksjekurs steg med 67 prosent fra torsdag til mandag. På mandag var det spekulasjoner om at det ville gå mot en løsning med kreditorene eller en forlengelse av de eksisterende avtalene, noe som sendte aksjekursen over 37 prosent høyere.

Aksjekursen har falt med 83 prosent i 2020 og selskapets markedsverdi er på 350 millioner kroner. I oktober for to år siden var selskapet verdt 21,6 milliarder kroner ved Oslo Børs.

Analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier mener det i realiteten ikke er større risiko nå for at en kreditor tar grep og begjærer selskapet konkurs.

– Man er avhengig av å finne en helhetlig løsning, ellers så taper alle, sier Daul.

Nærmere konkurs

Krisen som oljeselskapene opplever har sendt leteinvesteringene og aktiviteten i oljebransjen ned. Interessen for Seadrills rigger, som brukes til å bore lete- og produksjonsbrønner, har stupt under krisen. De fleste av riggene står uten oppdrag.

Selskapet, som kontrolleres av milliardær og skipsreder John Fredriksen, har lenge kjempet for å finne en løsning på den enorme gjelden i selskapet. Seadrill har en bankgjeld på 5,7 milliarder dollar etter at det selv var gjennom en «Chapter 11»-prosess i 2018.

«Chapter 11» er et avsnitt i konkurslovene i USA. Det innebærer at selskapet ikke blir lagt ned, men at kreditorer tar over styringen av selskapet med overvåkning av en domstol og at selskapet får en konkursbeskyttelse.

Noe av bankgjelden er solgt videre til lave priser til nye investorer, inkludert flere hedgefond, som er mer på linje med selskapet når det gjelder å redusere gjelden.

Danske Bank, som er en viktig långiver for Seadrill, har kvittet seg med hele sin eksponering på 240 millioner dollar. Gjelden skal ha blitt solgt til priser på 20 cent per dollar og mindre.

Bankene forhandler om å kutte gjelden ned til mellom 1,5 og to milliarder dollar, mens selskapet gjerne ser at den kuttes ytterligere til omtrent en milliard dollar.

Mot storfusjoner

Seadrill Partners, hvor Seadrill eier 35 prosent av aksjene, søkte i begynnelsen av desember om konkursbeskyttelse i en domstol i Texas. I likhet med morselskapet har Seadrill Partners i lengre tid slitt med stor gjeld – 2,3 milliarder dollar ved utgangen av første halvår.

Seadrill Partners ble opprettet av Seadrill i 2012 for å eie enkelte av gruppens borerigger. Selskapet har 11 rigger og betaler Seadrill for drift og administrasjon.

Kreditorene mener Seadrill har overfakturert i årevis, og ønsker å finne en annen tjenesteleverandør. De hevder at mesteparten av en overføring fra datterselskapets bankkontoer på 24 millioner dollar i november var ulovlig.

Seadrill har avvist dette, og sier betalingen dekker bemanning av rigger.

DN skrev i forrige uke at hedgefond kan tvinge frem sammenslåing av det Seadrill Partners med konkurrenter. Det er de samme hedgefondene som kontrollerer gjelden i Seadrill Partners som er blant de største kreditorene i riggselskaper som også er i restruktureringsprosesser i USA.

Overalt ligger kreditorene an til å ta over mesteparten av egenkapitalen og dermed ha full styring på sammenslåinger i industrien som lenge har ligget i kortene.

– Vi tror disse jobber med ideen om en større konsolidering, et «Big Bad Drill Co.», sa aksjeanalytiker Kim André Uggedal i meglerhuset SEB til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.