Carnegies analysesjef Frederik Lunde mener at sannsynligheten for at Seadrill klarer å nå en løsning med de forskjellige interessentene i de pågående restruktureringsforhandlingene er «kraftig forbedret».

Det sier han til TDN Finans onsdag.

Seadrill har fått et forslag til refinansieringsløsning fra selskapets kreditorer, omtalt som tredjeparter og tilknyttede investorer. Selskapet forutsetter videre forhandlinger, samt en selskapsgjennomgang, due diligence, og dokumentasjonsarbeid knyttet til forslaget.

Samtaler om redningsplan

Selskapet er også i nye samtaler med en del av obligasjonseierne, som igjen er satt i innsideposisjon. Det kommer frem i selskapets kvartalsrapport, lagt frem onsdag, der selskapet også opplyser at det bytter toppsjef.

Seadrill skyter fart på Oslo Børs i etter fremleggelsen.

Følg markedet på DN investor her.

-Det var jo ganske stor avstand og steile fronter i vinter. Nå har det gått seks måneder og partene nærmer seg hverandre. Sannsynligheten for å komme til enighet om en løsning, hva enn den nå måtte innebære, er jo kraftig forbedret, sier Carnegies Lunde til TDN Finans.

Tror aksjen vil presses

Rigganalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets merker seg i et kundenotat nyhetene om konsernsjefbyttet og at enkelte av Seadrills obligasjonseiere igjen er innsidere, men synes ellers at det ikke var så mye nytt om restruktureringsprosessen.

«Seadrill vurderer fortsatt «Schemes of arrangement» eller Chapter 11-prosedyrer som en sannsynlig del av en restrukturering, med minimalt igjen for de eksisterende aksjonærene. Den trolig enorme utvanningen burde fortsette å presse aksjen, mener vi», skriver Kvernland.

Børsakrobat

Selskapet letter i kvartalsrapporten på sløret om de pågående gjeldsforhandlingene som i månedsvis har truet med å velte selskapet og sende det til skifteretten.

Seadrill gjentar også at en restrukturering trolig vil innebære en betydelig barberinger eller konvertering av obligasjonslån i aksjer, i tillegg til nedskrivninger og tap for andre interessenter inkludert verftene.

I 2013 var aksjekursen i selskapet oppe på 290 kroner aksjen. Etter at oljeprisfallet i 2014 førte til et stadig tøffere riggmarked har selskapets aksjekurs stupt til dagens nivå, et kursfall på omtrent 97 prosent. Seadrill skjøt fart på børs både i USA og Oslo tirsdag, i forkant av resultatfremleggelsen.

I trøbbel

– Jeg jobber cirka 18 timer i døgnet og vil jobbe dag og natt de neste tre til fire ukene. Jeg har et veldig tett program og har ikke ett eneste minutt å kaste bort.

73 år gamle John Fredriksen var krystallklar på hva som er det viktigste for ham da Dagens Næringsliv intervjuet ham i starten av april. Da hadde selskapet meldt om at utsettelse for tre av lånene til det kriserammede riggselskapet.

Til sammen utgjør lånene 24,4 milliarder kroner av samlede låneforpliktelser på 110 milliarder kroner. Meldingen om utsettelsen 4. april beroliget ikke aksjonærene i Seadrill. Siden offentliggjøringen i april og frem til offentliggjøringen av selskapets rapport for første kvartal har aksjekursen i selskapet sunket med nær 70 prosent.

Årsaken er dystre utsikter for selskapets aksjonærer. I meldingen 4. april understreket selskapet at arbeidet med å restrukturere selskapets gjeld ville innebære store tap for eierne av selskapets obligasjonslån og at det vil være minimale verdier igjen til selskapets aksjonærer.

– Det blir en utvanning på aksjonærene, og det samme gjelder obligasjonseierne, sånn som vi ser det, sa John Fredriksen til Dagens Næringsliv da.

Seadrill-ledelsen opplyste også om at en restrukturering sannsynligvis vil innebære bruk av lignende rettsprosesser som finnes under den amerikanske konkursbeskyttelsen, Chapter 11. Et av de spørsmålene er om Seadrill får med seg de viktigste interessentene på en såkalt pre-pack, der restruktureringen i hovedsak er avtalt før en rettsprosess som har til hensikt å tvinge løsningen gjennom, eller om selskapet går for en «hard» løsning uten forhåndsavtaler.

Siden starten av april har Seadrill også forhandlet frem en løsning for det tilknyttede oljeserviceselskapet Archer som Seadrill har vært med å finansiere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sætre: – Dette kommer til å gi oss god avkastning
Dette er Statoils nye Hololens briller, som blant annet gjør det mulig å plassere virtuelle objekter i den virkelige verden.
01:16
Publisert: