Kampen om milliardær John Fredriksens kriserammede riggselskap Seadrill hardner til.

Samtidig som selskapet forhandler med kreditorene om sin andre gjeldsrestrukturering siden 2018 for å unngå konkurs, har det kommet inn forskjellige oppkjøpsbud fra konkurrenter.

Fredag skrev Finansavisen at Transocean, Dolphin Drilling og et tredje, ukjent selskap, som sammen allerede har kommet med et forslag, har lagt frem et nytt bud på 1,7 milliarder dollar for alle Seadrills rigger, eller 15,5 milliarder kroner etter dagens kurs. Det er den øvre enden av et anslagspenn for selskapets verdi som Seadrill selv gikk ut med tidligere i år. Dessuten vil kreditorene, som i praksis kontrollerer Seadrill, kunne motta 1,2 milliarder dollar i kontanter ved signering.

Eies av kreditor

Transocean er en av verdens største offshore boreoperatører. Dolphin Drilling er selskapet som oppsto etter konkursen til Fred. Olsen Energy, og som eies av Strategic Value Partners – et fond som også eier Seadrill-gjeld og som under hele konkursprosessen har presset på for at selskapet skulle selge riggene sine.

Kilder Dagens Næringsliv har vært i kontakt med bekrefter budet, som kom sent onsdag kveld.

Spørsmålet er om det er nok til å overbevise långiverne til Seadrill. DNs kilder peker på at både den totale kjøpesummen og vederlaget som tilbys betalt i kontanter inkluderer det Seadrill selv vil sitte på av penger idet transaksjonen gjennomføres. Anslag for dette er usikre, og avhenger blant annet av hvor lenge selskapet fortsetter med den dyre konkursprosessen i USA.

For å lykkes, må et bud fremstå som mer attraktivt for Seadrills kreditorer enn alternativet, som er å restrukturere selskapet på egen kjøl og ta over eierskapet.

Seadrills plan

Seadrill la frem en slik plan i forrige måned, som kort fortalt gir kreditorene full kontroll i selskapet mot at de reduserer bankgjelden fra 5,6 milliarder dollar til 750 millioner, samt bidrar med et nytt lån på 300 millioner. Dagens aksjonærer får en kvart prosent av selskapet, men planen åpner også for at Fredriksen blir med videre, ved å bidra med 50 millioner i et lån som kan konverteres til aksjer. Planen er støttet av kreditorer som eier 58 prosent av bankgjelden, men trenger 2/3 i hvert av selskapets lån.

Hittil har budene fra Seadrills rivaler ikke slått an, selv om også selskapets historiske banker har understreket at det var viktig å ta alle forespørsler seriøst. Et tidlig forslag fra Dolphin ble avvist som «opportunistisk.» Så prøvde Noble seg, et selskap som selv har redusert gjelden gjennom den samme Chapter 11-prosessen som Seadrill gjennomgår, før Dolphin kom tilbake på banen med Transocean og en annen partner.

– Fører nok ikke frem

SEB-analytiker Kim André Uggedal tror heller ikke at det ferskeste budet vil være nok.

– Det er et interessant tilbud, for det gir en viss beskyttelse mot nedsiderisiko ved at man får kontanter. Det begynner å nærme seg noe i forhold til hvor bankene står. Men det mest sannsynlige er nok at dette ikke fører frem, sier han.

– Det virker som de kreditorene som støtter restruktureringsforslaget, som har 58 prosent av bankgjelden, står ganske støtt bak den planen, selv om alt naturligvis har en pris. Så jeg tror nok at det endelige utfallet blir at den går igjennom – gitt at alle elementene her stemmer, og at det ikke kommer noe nytt bud.

Uggedal peker blant annet på at kreditorene til Seadrill må vurdere motpartsrisikoen de kommer til å sitte med. Transocean har kolossale forpliktelser på nesten 10 milliarder dollar, mens rivalene Noble og Valaris er tilnærmet gjeldfrie etter å ha restrukturert. Dette taler også for at et oppgjør i Transocean-aksjer, som er en mulighet i tilbudet, fremstår som mindre attraktivt enn aksjene til andre potensielle kjøpere.

– Hvis avtalen her er at man får 500 millioner dollar i gjenstående gjeld mot Transocean, så ville jeg heller kanskje hatt 750 millioner mot et restrukturert Seadrill, påpeker Uggedal, men understreker at det vil være helt avhengig av hvor godt lånet er sikret i begge tilfeller.

Dårlig stemning

Tonen mellom SVP og de andre partene i Seadrill-prosessen har også vært skarp.

Fondet var til å begynne med medlem av en viktig gruppe av kreditorer som har kjøpt seg inn i Seadrill-gjelden til rabatt og som sto mot de historiske bankene, men de siste månedene har de kjørt sitt eget løp mens de to største grupperingen har nærmet seg hverandre. Begge støtter nå selskapets plan.

Det pågår en konflikt mellom SVP og Seadrill som blant annet handler om kreditorens krav om å få utlevert dokumenter knyttet til noen av riggene. Seadrill har anklaget SVP for å ha påvirket en annen budgiver, og begge anklager hverandre for å fremme usannheter for retten, så sent som i rettsdokumenter publisert denne uken.

Dolphin-sjef Bjørnar Iversen brekfter at det er innlevert et oppdatert bud, men sier i en sms at han «har ingen kommentar utover det.» Seadrill-talsmann Iain Cracknell beskriver det på sin side som «enda et uoppfordret bud,» og understreker at selskapet har sterk støtte for sin plan.

Aksjen opp

Seadrill-aksjen spratt opp fra start fredag etter nyheten om budet, og var på det meste opp over 30 prosent, før oppgangen ble redusert til cirka ni prosent tidlig på ettermiddagen.

Men om noe, er tilbudet fra Transocean og Dolphin negativt for dagens aksjonærer, understreker Uggedal. Tilbudet retter seg mot riggene i selskapet, og når de resterende kontantene er fordelt mellom kreditorene, vil Seadrill formodentlig slås konkurs. Da blir 0,25 prosent til null prosent, påpeker analytikeren.

Selv før nyheten om det siste budet var Seadrill priset til elleville nivåer på Oslo Børs, som tilsvarte en verdi på det restrukturerte selskapet på over 90 milliarder kroner.

Tidligere fredag la Seadrill frem regnskap for første halvår, som viste et tap på 5,5 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.