Seadrill har gjort store fremskritt i forhandlingene med kreditorene sine, men tror likevel ikke med at alle obligasjonseierne blir med på en løsning. Selskapet regner derfor med at det må til retten for konkursbeskyttelse, enten i USA med Chapter 11 eller i Storbritannia med såkalt «Schemes of arrangement».

Det sier Seadrills avtroppende konsernsjef Per Wullf til TDN Finans onsdag.

- Vi jobber selvsagt for en løsning utenfor retten, og har fått en stor del av obligasjonseierne med, men vi tror ikke at vi klarer å få med oss alle obligasjonseierne. Derfor ender vi temmelig sikkert i retten, sier Wullf.

Seadrill-sjefen sier ellers at det seneste restruktureringsforslaget som er på bordet inkluderer konvertering av gjeld til egenkapital og innskudd av ny kapital, noe han tidligere ikke har lagt skjul på er nødvendig. Ifølge Wullf dreier det seg om en løsning hvor både John Fredriksen-familien samt nye investorer bidrar.

-Det er nye finansielle investorer det er dreier seg om. Ferske penger. Og det er ikke egenkapital. De vil gi oss et lån, sier Wullf.

-Det er egentlig ikke så mye nytt her, men vi har kommet lengre enn ved forrige kvartalsrapport, sier Wullf.

Bytter sjef

Seadrill meldte i kvartalsfremleggelsen at Anton Dibowitz vil ta over toppsjefjobben i selskapet fra Wullf i juli. Dibowitz er i dag kommersiell direktør, CCO, i selskapet. Wullf vil fortsette som styremedlem i selskapet, opplyser selskapet.

Wullf understreker for øvrig overfor TDN Finans at det ikke er noen dramatikk knyttet rundt hans avgang. Wullf, sier at avgangen har vært planlagt en stund, fordi han ønsker å trappe ned aktivitetsnivået og tilbringe mer tid hjemme i Danmark.

Wullf vil tre av 1. juli, og sier han vil jobbe hardt for å få på plass en løsning innen det, men er også klar på at det også går fint om løsningen ikke er helt i mål når han slutter som konsernsjef.

-Så lenge vi er i mål innen 1. september, når vi har et lån som forfaller, går det fint, sier han.

I trøbbel

– Jeg jobber cirka 18 timer i døgnet og vil jobbe dag og natt de neste tre til fire ukene. Jeg har et veldig tett program og har ikke ett eneste minutt å kaste bort.

73 år gamle John Fredriksen var krystallklar på hva som er det viktigste for ham da Dagens Næringsliv intervjuet ham i starten av april. Da hadde selskapet meldt om at utsettelse for tre av lånene til det kriserammede riggselskapet.

Til sammen utgjør lånene 24,4 milliarder kroner av samlede låneforpliktelser på 110 milliarder kroner. Meldingen om utsettelsen 4. april beroliget ikke aksjonærene i Seadrill. Siden offentliggjøringen i april og frem til offentliggjøringen av selskapets rapport for første kvartal har aksjekursen i selskapet sunket med nær 70 prosent.

Les også:Milliardsalg i Seadrill

Årsaken er dystre utsikter for selskapets aksjonærer. I meldingen 4. april understreket selskapet at arbeidet med å restrukturere selskapets gjeld ville innebære store tap for eierne av selskapets obligasjonslån og at det vil være minimale verdier igjen til selskapets aksjonærer.

- Det blir en utvanning på aksjonærene, og det samme gjelder obligasjonseierne, sånn som vi ser det, sa John Fredriksen til Dagens Næringsliv da.

Seadrill-ledelsen opplyste også om at en restrukturering sannsynligvis vil innebære bruk av lignende rettsprosesser som finnes under den amerikanske konkursbeskyttelsen, Chapter 11. Et av de spørsmålene er om Seadrill får med seg de viktigste interessentene på en såkalt pre-pack, der restruktureringen i hovedsak er avtalt før en rettsprosess som har til hensikt å tvinge løsningen gjennom, eller om selskapet går for en «hard» løsning uten forhåndsavtaler.

Siden starten av april har Seadrill også forhandlet frem en løsning for det tilknyttede oljeserviceselskapet Archer som Seadrill har vært med å finansiere.

Nytt riggselskap

Parallelt med de omfattende forhandlingene om en løsning for Seadrill og andre selskaper i Fredriksen-sfæren, har den London-baserte nordmannen etablert et nytt riggselskap, Northern Drilling. Fredriksens private selskap Seatankers har gått inn med halvparten av 230 millioner dollar, tilsvarende vel 1,9 milliarder kroner, i ny egenkapital. Planen er å notere selskapet på Oslo Børs.

– Det er jo for å hjelpe Seadrill. Samtidig er det for å kjøpe «distressed assets», sa Fredriksen til DN i april.

Såkalte distressed assets er eiendeler eller selskaper med finansielle problemer.

Fredriksen ser en bedring i det skadeskutte riggmarkedet.

– Ratene har ikke snudd ennå, men det er økning i tilbudsaktiviteten, sa Fredriksen, uten å ville spå når markedet kommer til å snu.

– Jeg vil ikke spå. Alle jeg kjenner, har tatt feil, men vi prøver nå å lage en langsiktig og robust løsning, sier han.

Les også:– Vi måtte tenke utenfor boksen

Feilfinansiering

John Fredriksen har tidligere vært klar på at Seadrills problemer skyldes feilfinansiering av selskapet noe han til dels har gitt Tor Olav Trøim, hans mangeårige samarbeidspartner skylden for.

– Problemet var at det gikk for fort. Selskapet var feilfinansiert. En kjøpte et par firmaer som ikke skulle vært kjøpt, et cetera, et cetera. Men, vi prøver å rydde opp. Alle stakeholders må bidra for å få dette til, sa Fredriksen til DN i april.

– Tar du selvkritikk på noe?

– Jeg skulle stoppet, skrudd igjen kranen og stoppet mye tidligere. Vi får ta det ved en annen anledning. Nå har vi et godt stykke arbeid foran oss, sa John Fredriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sætre: - Dette kommer til å gi oss god avkastning
Dette er Statoils nye Hololens briller, som blant annet gjør det mulig å plassere virtuelle objekter i den virkelige verden.
01:16
Publisert: