En fredag morgen i oktober 2015 troppet Økokrim opp på Arne Smedals kontor i sjøkanten i Kittelsbukt i Arendal. Samme dag ble Smedal (69) siktet for korrupsjon. 

En nestor

Arne Smedal er en nestor i norsk oljebransje og en av Sørlandets mest profilerte gründere. Han har vært sentral i en rekke norske offshoreserviceselskaper som APL og Sevan Marine. Ransakingen og siktelsen mot Smedal innebar at et norsk selskap for første gang var trukket inn i det som er verdens største korrupsjonssak, den brasilianske Lava Jato-skandalen.

Sist uke fikk Smedal beskjeden han har ventet på i 20 måneder. I brevet skriver Økokrim at etterforskningen mot ham er henlagt.

– Jeg opplever dette som en total renvasking av meg, sier Smedal.

– Siktelsen mot Smedal er frafalt, men etterforskningen i sakskomplekset pågår, sier statsadvokat Helene Bærug Hansen i Økokrim.

Kommisjoner

Det var riggkontrakter på flere milliarder kroner og kommisjonsavtaler inngått av selskapet Sevan Marine, hvor Smedal var en av gründerne, som var årsaken til at Økokrims ransaking denne fredagsmorgenen. 

Kommisjonsavtalen mellom Sevan Marine og agenten Raul Schmidt, den tidligere sjefen på Sevan Marines Brasil-kontor, innebar at Sevan Marine og senere Sevan Drilling frem til 2015 overførte rundt 300 millioner kroner til selskaper på De britiske jomfruøyene. Spørsmålet er hvor pengene til slutt endte. Brasilianske påtalemyndigheter mistenker at pengene er gått til bestikkelser av direktører i Petrobras og fremstående politikere. 

Blytungt

Smedal ble svært overrasket da politiet troppet opp for å ransake kontorene hans.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg hadde bygget opp Sevan Marine fra bunnen av sammen med gode kolleger. Så ble jeg siktet for korrupsjon. Det var rett og slett blytungt. Der og da føler du deg avkledd og naken. Men jeg var veldig åpen om at det var tatt ut siktelse fordi jeg samtidig var veldig trygg på at jeg hadde et helt ryddig forhold til det som hadde skjedd. Økokrim fikk tilgang til alle mine dokumenter og arkiver. Jeg hadde ingenting å skjule.

– Er det like uforståelig i dag at du ble siktet?

– Ja, det er det.

– Hvordan har disse 20 månedene vært med en slik siktelse hengende over deg?

– Jeg skal ikke legge skjul på at det til tider har vært vanskelig å leve med dette, sier Smedal før han legger til at støtten fra kolleger og familie har vært uvurderlig. 

Vet ikke hva som kan ha skjedd

– Hva vet du om det som egentlig har skjedd i denne saken med provisjoner fra Sevan Marine som kan ha gått til brasilianske politikere?

– Jeg vet ingenting ut over det som har kommet frem. Jeg fulgte veldig godt med i Brasil på 2000-tallet da president Lula da Silva overtok. Jeg fikk inntrykk av at det var et helt nytt Brasil som var under utvikling, med utskifting av politikere og ledere, og med en voldsom optimisme. Vi hadde et tett samarbeid med Petrobras med disse runde riggkonseptene våre og det var stor fest med 2000 gjester da den første riggen kom til Brasil. Alt var bare jubel. Jeg hadde aldri tanke om at dette skule være noe del av et korrumpert system, sier Smedal.

– Der Sevans tidligere ansatte var involvert?

– Provisjoner til meglere eller agenter er helt normalt i shipping og offshore. Du går aldri inn i et nytt marked med et fremmed språk og kultur uten å ha med deg en agent eller megler. Om en av Sevans agenter skal ha betalt penger videre til andre, blir ren spekulasjon. Jeg vet ikke noe om det, sier han. 

Kritiserer ikke Økokrim

– Hva tenker du om at du har måttet leve med en slik korrupsjonssiktelse i 20 måneder?

– Det er som sagt veldig tungt å ha en slik mistanke over seg, men samtidig forstår jeg at slike saker tar tid når flere land og jurisdiksjoner er involvert. Det jeg møtte hos Økokrim var et etterforskerteam som hadde satt seg veldig godt inn i saken. Ut fra den begrensede erfaringen jeg har med Økokrim kjenner jeg meg ikke helt igjen i den beskrivelsen jeg ser de får i disse dager. Jeg opplevde aldri at de var ute etter å ta meg. Jeg var trygg på jeg ikke hadde gjort noe galt og regnet derfor med at Økokrim ville komme til samme konklusjon. Og i brevet fra Økokrim står det at all etterforskning for mitt vedkommende er henlagt. Jeg opplever dette som en total renvasking av meg, sier Smedal.

Statsadvokat Helene Bærug Hansen vil ikke kommentere detaljer i den pågående etterforskningen. Hun vil heller ikke antyde noe om når Økokrim vil ta en påtaleavgjørelse i saken. Det er kjent at etterforskningen involverer flere land, deriblant Sveits. Brasilianske myndigheter har forsøkt å få utlevert Sevan Marines agent Raul Schmidt fra Portugal til Brasil uten å lykkes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En helt spesiell laksecamp
I togvogner over Namsen har Torger Haugen og Elizabeth Hamsund realisert en drøm.
01:32
Publisert: