Markedet liker oppkjøpene til Tor Olav Trøims Borr Drilling.

Trøims riggbaby klatrer på en flat Oslo Børs mandag etter at selskapet fredag kveld meldte at det har kjøpt ni premium jackup rigger fra PPL Shipyard til 1,3 milliarder kroner, eller cirka 10,4 milliarder kroner.

Ifølge skipsmeglerhuset Bassøe har riggene en markedsverdi på mellom 85 og 96 millioner dollar hver. Gitt at hver rigg kostet omtrentlig det samme har Trøim og Borr Drilling betalt 50 millioner dollar, eller 400 millioner kroner, mer per rigg enn markedsverdien Bassøe har gitt dem.

Samler man alle riggene i regnestykket har Borr da betalt 3,6 milliarder kroner mer enn markedsverdi, ifølge Bassøes utregninger.

Følg kursutviklingen til Borr Drilling på Oslo Børs.

Villig til å betale mer

Bassøe skriver at Borr Drillings lave kostnadsbase gjør selskapet konkurransedyktige på lavere dagrater enn konkurrentene.

«Borr har spilt markedet annerledes enn alle andre. Enkelt sagt har de betalt mer enn andre er villig til å betale, og i noen tilfeller mer enn den estimerte markedsverdien av riggene», skriver Bassøe.

Andre riggaktører har ikke hatt muligheten til å gjøre lignende trekk da det har vært stort fokus på ivaretaking av finansielle ressurser i den nåværende nedturen, mener Bassøe.

Borr har etter oppkjøpet en flåte på totalt 26 jackup rigger.

Ingen av riggene har kontrakter

Analytiker Sondre Dale Stormyr i Danske Bank Markets mener at riggkjøpene er attraktive i et langtidsperspektiv.

– Denne transaksjonen er gjort til den høyeste implisitte verdsettelsen av en moderne jackup uten kontrakt i denne nedturen, og man er avhengig av at markedet kommer mer tilbake for at dette skal bli en god transaksjon på sikt. Jeg tror likevel kjøpet gir mening for Borr, og prisen er nok attraktiv i et langtidsperspektiv, sier Stormyr til TDN Finans.

Han mener transaksjonen tyder på et positivt markedssyn fra selskapet, der de tror på at de vil lande kontrakter de neste seks til 12 månedene.

– Det må man tro på når man kjøper ni rigger med levering over de neste 18 månedene, når ingen av disse har kontrakter i dag, sier analytikeren.

Stormyr anser det som sannsynlig at noen av disse riggene vil jobbe mot å få kontrakt i Mexico, da tre av disse enhetene tidligere var bestilt av Oro Negro, myntet på det meksikanske markedet.

– Trolig vil noen av disse riggene gå inn på kontrakter med Pemex eller andre oljeselskaper i Mexico på sikt. Mexico er et område hvor Borr og Schlumberger burde kunne dra nytte av den integrerte operasjonsmodellen, sier han.

Gjorde største emisjon siden 2011

Samtidig som Borr meldte oppkjøpet av de ni riggene, varslet det også at det ville utstede 162,5 millioner nye aksjer i selskapet til en pris på fire dollar per aksje.

Natt til mandag meldte selskapet at aksjene er utstedt til oppgitt pris, som gir Borr 650 millioner dollar friske penger, tilsvarende 5,2 milliarder kroner. Det er den høyeste emisjonen på Oslo Børs siden 2011.

Interessen var høy for Borr-aksjer. Emisjonen var ifølge selskapet betydelig overtegnet.

Etter emisjonen har Trøim cirka 37,4 millioner aksjer i selskapet, som gir ham en eierandel på 7,82 prosent.

Hovedeier Schlumberger fikk 12,5 millioner aksjer i emisjonen, og sitter nå med 75,6 millioner aksjer, tilsvarende 15,8 prosent av selskapet.

ABG Sundal Collier, Clarksons Platou Securities, DNB Markets, Fearnely Securities, Pareto Securities, Skandinaviska Enskilda Banken og Sparebank 1 Markets var hyret inn for å gjennomføre emisjonen. (Vilkår)

Årets fredspris gir neppe færre bomber, men komiteen viser en positiv selvstendighet.
Kjetil Wiedswang kommenterer årets fredsprisvinner ICAN.
01:58
Publisert: