Den amerikansk-sveitsiske riggkjempen Transocean kjøper det tidligere norske offshoreselskapet Ocean Rig for 2,7 milliarder dollar, cirka 23 milliarder kroner, inklusiv gjeld, ifølge en melding tirsdag. Oppgjøret skjer både kontant og i aksjer.

Konsernsjef Jeremy D. Thigpen i Transocean, her i Stavanger.
Konsernsjef Jeremy D. Thigpen i Transocean, her i Stavanger. (Foto: Tommy Ellingsen)

Transocean-sjef Jeremy Thigpen mener kjøpet bidrar i enda større grad til å dra nytte av en «nær forestående innhenting» i ultradypvannsmarkedet.

– Kombinasjonen av fornuftige og stabile oljepriser de seneste kvartalene, strømlinjeforming av prosjektkostnader offshore, og utvilsomme utfordringer knyttet til reserveerstatninger har gitt en betydelig økning i kontraktsvirksomhet offshore, sier Thigpen i meldingen.

Enstemmig godkjent

Ocean Rig-aksjonærene mottar 1,6129 Transocean-aksje per Ocean Rig-aksje, i tillegg til 12,75 dollar i kontanter. Det gir avtalen en verdi på 32,28 dollar per Ocean Rig-aksje. Kjøpet er blitt enstemmig godkjent av styrene i de to riggselskapene.

Storaksjonær Frederik W. Mohn i Transocean har gjennom sitt private investeringsselskap Perestroika inngått avtaler om forhåndsaksept, fremgår det.

«De fire største aksjonærene i Ocean Rig, representerende 48 prosent av utestående aksjer i Ocean Rig, samtlige av Ocean Rigs styremedlemmer som eier aksjer i Ocean Rig og Transoceans tredje største aksjonær Perestroika (Cyprus) Ltd, kontrollert av et nåværende Transocean-styremedlem, har inngått stemme- og akseptavtaler», heter det.

Transocean-storaksjonær og styremedlem Frederik W. Mohn støtter kjøpet av Ocean Rig.
Transocean-storaksjonær og styremedlem Frederik W. Mohn støtter kjøpet av Ocean Rig. (Foto: Mikaela Berg)

Basert på den volumvektede gjennomsnittsprisen på Ocean Rig-aksjen de siste ti dagene, tilsvarer kjøpet en premie på 20,4 prosent.

Avtalen ventes sluttført i første kvartal 2019. Etter dette vil Transoceans og Ocean Rigs aksjonærer eie henholdsvis 79 prosent og 21 prosent av det sammenslåtte selskapet.

«Transocean har til hensikt å finansiere kontantdelen av transaksjonen gjennom en kombinasjon av tilgjengelige kontanter og fullt ut sikret finansiering via Citi. Fusjonen er ikke betinget av noen finansieringsforhold», heter det.

Etablert av Bjarne Skeie

Ocean Rigs flåte består av ni dypvannsboreskip, og to halvt nedsenkbare «harsh environment»-rigger. I tillegg har de to rigger under bygging, som er forventet levert i tredje kvartal 2019 og tredje kvartal 2020.

Transocean vil etter overtagelsen ha en flåte på 57 flytende boreenheter, hvorav 17 av de 50 og 31 av de 100 beste ultradypvannsboreskipene i verden, opplyser selskapet. Samtidig økes ordrereserven med 743 millioner dollar til 12,5 milliarder dollar, til en gjennomsnittsrate på 413.000 dollar. Årlige kostnadssynergier anslås til rundt 70 millioner dollar.

Ocean Rig ble opprinnelig etablert av rigg- og offshorenestor Bjarne Skeie i 1996, basert på de to velkjente arbeidshestene «Leiv Eriksson» og «Eirik Raude». Selskapet var notert på Oslo Børs frem til selskapet ble solgt til Nasdaq-noterte, greskamerikanske DryShips for nær åtte milliarder kroner i 2008. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bård Bjerkholt: – Det er på mange måter en bitter sorti i dag
Avgangen til Berit Svendsen bekrefter inntrykket av at når hun ikke fikk toppjobben, så kunne det være det samme, mener DNs kommentator Bård Bjerkholt.
01:12
Publisert: