Awilco Drilling venter å se en todeling i det britiske riggmarkedet fremover, men mener det fortsatt vil være rom for tredjegenerasjonsenheter som WilHunter og WilPhoenix.

Det sier administrerende direktør Jon Oliver Bryce i Awilco Drilling til TDN Finans onsdag.

Bryce sier at man i den ene enden av markedet vil se større, potensielt nyere rigger som gjør arbeid lengst nord i Nordsjøen og vest for Shetland, mens den andre enden vil bestå av de tradisjonelle, eldre tredjegenerasjonsriggene for mellomdypt vann. Tidligere var de eldre riggene majoriteten av markedet, mens det nå ligger an til at rollene vil byttes.

-Rigger som WilHunter og WilPhoenix vil imidlertid alltid ha en plass i det britiske markedet (..) De får jobben gjort og kundene liker dem, sier Bryce.

Awilco Drilling-sjefen tror de store riggene vil gjøre det store, tøffeste arbeidet, mens de mindre riggene vil gjør mer tradisjonelt arbeid lenger sør i Nordsjøen, samt avviklingsarbeid.

To rigger

Awilco Drilling har kun to rigger, hvorav den ene, WilHunter, er lagt i varmt opplag. Riggen har for øyeblikket løpende kostnader på litt over 70.000 dollar pr dag, med potensial for å redusere ned til 45.000 dollar i første omgang, og ned til 27.000-30.000 dollar pr dag med redusert bemanning.

Bryce sier at den løpende vurderingen er hvor lenge man kan ha riggen i den varmeste formen for opplag, som den er i nå.

-Det avhenger av vårt markedssyn, og dette er noe vi kontinuerlig vurderer, sier han.

Hvis selskapet ikke ser noen muligheter i første halvår 2016, vil opplagsstatusen reduseres til et mindre varmt nivå. Hvis selskapet ikke ser noen mulighet i 2016 eller 2017, vil man vurdere mer dramatiske opplagsmuligheter, som regelrett kaldt opplag.

-For øyeblikket er det imidlertid ingen trigger-dato. Vi følger kontinuerlig med, understreker Bryce.

Når det er sagt, erkjenner han at 2016 ventes å bli et dårlig år for etterspørselen, men fremhever håp om at man sakte men sikkert vil begynne å se økning i lete- og utviklingsaktivitet igjen i 2017.

Han nevner det er litt annerledes for Awilco Drilling enn for de store riggeierne, ettersom de større selskapene har flere rigger som er direkte eksponert til det svake markedet for øyeblikket. Det er grunnen til at enkelte rigger går rett i kaldt opplag.

WilHunter må for øvrig på klassing våren 2016, men selskapet er tydelig på at man ikke vil gjennomføre dette hvis det ikke sikres tilstrekkelig arbeid for enheten. Hva som er tilstrekkelig er derimot vanskelig å definere, sier Bryce. Han sier det er enklere å si hva som ikke er tilstrekkelig, og det er kontrakter som kun er for én brønn og tilsvarende korte arbeidsprogrammer.

Avviser reduksjon i ratene

Den andre av selskapets rigger, WilPhoenix, er for øyeblikket på kontrakt med Apache Corporation til en rate på 387.500 dollar pr dag. Kontrakten ble inngått for rundt to år siden, og de seneste datapunktene tyder på at nåværende markedspris for tilsvarende rigger er rett over 200.000 dollar. Bryce sier at alle operatører selvsagt ønsker lavere rater, men avviser at Awilco Drilling kommer til å gå med på slikt for WilPhoenix.

-Vi vil forholde oss til rammeverket i kontrakten, sier han.

Ellers er Bryce tydelig på at utbyttet vil komme under press fremover, som følge av kommende driftsinvesteringer og kostnader for klassing. Han avstår fra å svare direkte på om han venter at utbyttet blir fryst, ettersom det fortsatt er mye usikkerhet.

Les også:
Derfor unngår Norge dobbeltsmellen
«De kjøper en billett på første klasse til Chapter 11»
Derfor faller ikke bensinprisene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.