Det Singpore-Houston baserte riggselskapet Pacific Drilling, som bygger en flåte av ultdradypvannsboreskip på Samsung-verftet i Korea, har tidligere blitt omtalt som en aktuell børskandidat.

Bak selskapet står en av verdens rikeste menn og skipsreder, israelske Sammy Ofer. Nå frir han til norske investorer i et hett norsk riggmarked.

Børsambisjoner
Onsdag kveld ble det avsluttet en emisjon på inntil 500 millioner dollar, rundt 2,8 milliarder kroner, som de siste dagene har vært rettet mot norske investorer anført av Pareto Securities. Rundt 25 prosent av Pacific Drillings aksjekapital søkes notert i det norske gråmarkedet (OTC), ifølge prospektet i forbindelse med emisjonen. Ambisjonen kan imidlertid være større.

- Selskapet vil i fremtiden kunne beslutte å søke notering for sine aksjer på en børs eller regulert markedsplass, i hvilket tilfelle handel på OTC-listen kan bli terminert, heter det i prospektet som DN.no har fått tilgang til.

Carnegies rigganalytiker Atle Hauge har tidligere sagt til DN at flere riggaktører vil benytte kombinasjonen av bedre etterspørsel etter borefartøyer og et godt egenkapitalmarked til å reise penger til nybygg i Norge. Og riggrushet til Oslo Børs er forlengst i gang.

Søker finansiering for nybygg
Pacific Drilling vil ha en flåte på 6 nybygde boreskip for bruk på ultradypt vann ved ferdigstillelse av pågående byggeprogrammer (se faktaboks). Ett boreskip er tatt levering på, tre andre er under bygging og selskapet har nylig bestilt ytterligere tre boreskip. Selskapets hovedvirksomhet er å kontraktere selskapets rigger, relatert ustyr og mannskap primært på dagratebasis, til å bore brønner for sine kunder.

- Selskapet har til hensikt å finansiere byggingen av Pacific Khamsin og Pacific Sharav med deler av nettoprovenyet fra den rettede emisjonen tilsammen med tilgjengelige midler og ytterligere gjeldsfinansiering, heter det.

En av verdens rikeste eiere
Bak Pacific Drilling, står en av verdens rikeste menn, israelske Sammy Ofer. Sammen med sin bror Yuli estimerte Forbes i 2011 deres samlede formue til 10,3 milliarder dollar, eller snaut 57 milliarder kroner. Foruten å eie et av verdens største rederier, ZIM, og ship management-selskapet Zodiac Maritime samt en rekke olje, bank og kjemikalievirksomheter i Israel, er Ofer også en av de største aksjonærene i norske Royal Caribbean International/RCCL.

Gjennom selskapet Quantum Pacific (Gibraltar) Ltd. kontrollerer Ofer 100 prosent av Pacific Drilling før den rettede emisjonen. Ved tilfredsstillende gjennomføring og fulltegning av emisjonen vil det bli utstedt aksjer i et felles eierselskap, hvorav Quantum vil kontrollere 75 prosent av aksjekapitalen, tilsvarende 150 millioner aksjer, mens investorer i den rettede emisjonen, vil eie 25 prosent, eller 50 millioner aksjer.

Et mylder av meglerhus
Emisjonen er tilrettelagt av Pareto Securities som globalt koordineringsansvarlig, med DnB Nor Markets og RS Platou Markets som felles hovedtilretteleggere og Fearnley Fonds, Nordea Markets og SEB Enskilda som med-tilretteleggere. Morgan Stanley er finansiell rådgiver for transaksjonen.

Tegningsperioden for den rettede emisjonen startet 21. mars og løp frem til igår kveld, 30. mars 2011. Minimumsordren i emisjonen er 150.000 dollar. En notering på Norges Fondsmeglerforbunds OTC-liste anslås til eller omkring 7. april.

Les også:
John Fredriksens gullår
Ny kontrakt og milliardrigg til Fredriksen
Spetalens riggspill på børs
- Jeg lider av gigantomani (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.