Norsk radiologisk forening ønsker undersøkelsen velkommen.

Det kan til tider være lange køer for å få tatt MR-og CT-bilder ved mange røntgenavdelinger.

– En kartlegging av bruken vil kunne vise om henvisninger strengt tatt var nødvendige, og om det er mulig overforbruk. Kanskje vi kan få informasjon som gjør det mulig å redusere unødvendige henvisninger og på den måten få ned køene, sier leder for Norsk radiologisk forening, Gaute Hagen.

– Vi har dessuten et stort ansvar for å bruke offentlige midler på en riktig måte. Disse tjenestene er kostbare, legger han til.

Riksrevisjonen ønsker å undersøke berettigelsen av bildediagnostiske tjenester, spesielt MR og CT-undersøkelser. Målet er å se hvorvidt det er grunnlag for undersøkelsene.

– Riksrevisjonen skal ta for seg henvisninger til CT – og MR-undersøkelse, og radiologer skal gjennomgå henvisningene og vurdere om de er adekvate, forteller Hagen.

Bedre retningslinjer

Hagen etterlyser også elektroniske retningslinjer for allmennpraktikere, slik at man kan sikre riktig bildediagnostisk undersøkelse.

– Det er mulig man bør stramme inn på henvisningene, men da trengs det oppdaterte retningslinjer for henvisende leger om hvilke symptomer og funn som bør føre til bildediagnostisk undersøkelse.

Norsk radiologisk forening har lenge ønsket å få en bedre oversikt over dagens praksis, men personvernet har vært et hinder for dette.

– Når Riksrevisjonen er aktør, er det lettere å få nødvendige tilganger. Vi er svært fornøyde med at vi nå vil få bedre kunnskap om bruken av CT og MR, sier Hagen.

- Ingen eksakt vitenskap

Han understreker at det uansett aldri vil bli eksakt vitenskap om når man bør henvise til en bildediagnostisk undersøkelse, og at slike undersøkelser alltid vil være gjenstand for diskusjon. Fasiten har man jo først etter at undersøkelsen er gjennomført.

– Og det er jo ikke slik at alle negative funn viser at det var unødvendig med en henvisning. Slike funn kan også være svært viktig informasjon. Men vi mistenker at det kan være et overforbruk, og hvis det er det, er det viktig å få klarere retningslinjer og stramme inn på bruken, sier han.

Han peker også på at kravene i samfunnet til behandling øker.

– I siste instans er det politikerne som må avgjøre hvor mye man er villig til å betale for å møte forventningene og kravene i befolkningen, sier han. (©NTB)

Les også: Sover kun fire timer per natt

Snowden åpner for utlevering til USA

Clinton utklasset Sanders  

 

Se på DNtv: - Vi har veldig solide statsfinanser

- Vi har veldig solide statsfinanser
Finansminister Siv Jensen kommenterer sentralbanksjef Øystein Olsens årstale torsdag kveld.
01:56
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.