– Landbruks- og matdepartementet har ansvaret for å sikre at underliggende virksomheter avgir korrekte regnskaper. Vi ser det som sterkt kritikkverdig at departementets styring og oppfølging av virksomheten ikke har ført til nødvendige forbedringer, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Totalt 240 departementer og virksomheter har ti fått merknader om vesentlige feil i årets rapport fra Riksrevisjonens om 2015-regnskapene.

Beslutninger på feil grunnlag

Når det gjelder Veterinærinstituttet har revisjonen påvist vesentlige svakheter i instituttets økonomistyring og internkontroll, og konstaterer at regnskapet ikke er egnet til å gi pålitelig styringsinformasjon.

– Dette øker risikoen for at beslutninger blir tatt på feil grunnlag, skriver Riksrevisjonen som påpeker at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tidligere har bedt Landbruks- og matdepartementet om å påse at instituttet etablerer rutiner og kontrolltiltak som sikrer at regnskapet kan bli godkjent.

– Vi tar det meget alvorlig at Riksrevisjonen finner å ikke kunne uttale seg om regnskapet til Veterinærinstituttet. Vi håper samtidig at det omfattende arbeidet som er gjort i 2015 og 2016 – og som fortsatt pågår – ved instituttet for å forbedre økonomimodell og internkontroll vil lykkes, sier konstituert administrerende direktør Merete Hofshagen.

– Jobber iherdig

Hun sier instituttet skal forsøke å legge til rette for korrekt regnskapsapportering så raskt som mulig, slik at regnskapet kan revideres.

– I forståelse med Landbruks- og matdepartementet jobber vi i år iherdig med virksomhetsstyring og internkontroll for å få nødvendige rutiner, prosessbeskrivelser og systemdokumentasjon på plass, sier hun.

Mer fra Riksrevisjonens rapport. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.