- Vi følger situasjonen fra dag til dag, sier Jesper Göransson, finansdirektør i Peab til den svenske avisen Dagens industri.

Det kriserammede gruveselskapet Northland Resources er på desperat pengejakt.

Selskapet meldte for en uke siden at det har et behov for 2,3 milliarder kroner. Siden har aksjekursen falt med over 80 prosent.

Opprinnelig skulle gruveselskapet hatt på plass 250 millioner dollar i ny egenkapital tirsdag denne uken, men som følge av lunken interesse for emisjonen blant investorene ble tegningsperioden utvidet til førstkommende mandag.

Får ikke gruveselskapet pengene på plass, kan det påføre det svenske entreprenørselskapet Peab kjempetap.

400 arbeidsplasser
Peab er en av Northlands største leverandører. Det har inngått kontrakter med gruveselskapet for 1,46 milliarder kroner.

De største avtalene er nettopp i tilknytning til Kaunisvaara-gruven i Nord-Sverige. Hittil har Northland Resources investert fire milliarder i gruveprosjektet, men trenger påfyll av friske penger etter store overskridelser..

Peabs største kontrakter med Northland er:

  • Utbygging av Fagernesterminalen ved havnen i Narvik til 400 millioner svenske kroner
  • Transport av jernmalm på lastebil fra gruven i Kaunisvaara i Pikäjärvi i Sverige. Denne kontrakten er på 500 millioner svenske kroner.

Det er Peabs norske datterselskap Bjørn Bygg og Peabs anleggsvirksomhet som utfører arbeidet. Peab har i tidligere meldinger oppgitt at samarbeidet med Northland har skapt minst 400 arbeidsplasser i Peab-konsernet i Norge og Sverige.

”Følger situasjonen ekstremt nøye”
- Det er klart vi har fått med oss at Northland Resources er i en vanskelig finansiell situasjon, og vi følger situasjonen ekstremt nøye.

Det er viktig å understreke at selskapet har fulgt opp sine forpliktelser i henhold til avtale frem til i dag, sier Göransson til Dagens Industri.

Han vil ikke opplyse om hvor stor andel av de 1,46 milliarder kronene som fortsatt er utestående.

- En stor andel av de 1,46 milliarder kronene er produsert og for disse finnes det avtaler som styrer når det skal faktureres og betales. Nå har Northland havnet i en situasjon som naturligvis er utfordrende, men vi forutsetter at de løser situasjonen , sier Göransson til Dagens Industri.

Northland-aksjen (NAUR) faller 8,5 prosent på Oslo Børs fredag. Peab faller 1,8 prosent på Stockholmsbørsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.