Verdensbanken advarer mot at den globale temperaturen kommer til å øke med 4 grader i løpet av dette århundret, noe som kan få fatale konsekvenser.

Klimaendringene gjør at vi snart kan vinke adjø til vår livsstil, advarer sjeføkonom Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA).

En oppvarming av jorden med fire grader vil utløse "kataklysmiske" endringer som ekstreme hetebølger, synkende matlagre og stigende havnivå, skriver DN. Endringene vil gjøre hundrevis av millioner mennesker hjemløse.

Mest utsatt for temperaturstigninger er folk som bor langs lavtliggende kyststrekninger samt mange av verdens fattige.

I en ny rapport påpeker Verdensbanken at tiden er knapp, og at det må tas grep umiddelbart for å få snudd den globale oppvarmingen. Ikke mist for å sikre framtiden for mange, ikke minst i utviklingsland.

– Tiden er svært, svært knapp. Verden må ta tak i problemene med klimaendringer mer aggressivt, sier Verdensbankens president Jim Yong Kim.

- En av verdens største utfordringer
– Vi vil aldri få bukt med fattigdommen dersom vi ikke gjør noe med klimaproblemene. Det er en av verdens største utfordringer akkurat nå, understreker han.

En temperaturstigning på fire grader er dobbelt så høy som det målet som ble vedtatt under det store klimatoppmøtet i København for tre år siden.

En så rask oppvarming har ikke skjedd på jorden på over 20 millioner år, ifølge klimaforskere.

Les også: Veksten er problemet i verden

- Trenger ny jordklode for å dekke forbruksveksten


Advarer om ulevelig klode


<b>Verste tørke på over 50 år i USA</b><b>Grønlandsisen smelter stadig raskere </b>

<b>Havet i Arktis har aldri vært varmere</b>

<b>Øystater frykter enden er nær</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.