Noen gale datamaskiner hos Enskilda Securities skapte kaos på børsen mandag.

Aker Yards-aksjen steg over 20 prosent i 13-tiden mandag da EU godkjente koreanske STX oppkjøp i verftsgruppen.

Les også: Friskmelder Aker Yards

Trolig skyldes den store kursoppgangen automatiserte handelsordre i SEB Enskildas datasystemer. Og det er ikke første gang at datamaskiner drar aksjer til uante høyder, ifølge pressetalsperson Tor Arne Olsen ved Oslo Børs, skriver Dagens Næringsliv.

At en datamaskin klarer å skape fullstendig kaos på Oslo Børs, pausing av aksjen og kursoppgang på over 20 prosent, er skremmende. Dersom dette er hovedårsaken, har Oslo Børs en ryddejobb å gjøre snarest, skriver DN i sin børskommentar.

- Uheldige konsekvenser
Og det akter Børsen å gjøre. Strengere regulering i adgangen til å bruke slike roboter kan være et alternativ, får DN opplyst.

- Den siste tiden har vi ved flere anledninger sett at programhandel har resultert i store kursutslag, som sannsynligvis ikke alltid er tilsiktet. Dermed får det uheldige konsekvenser for markedsmekanismen, for eksempel ved at kursen går 20 prosent i Aker Yards, som slett ikke ser bra ut, sier Olsen til avisen.

"Kan tømme hele selgersiden"
Olsen understreker at programhandel, eller såkalt direkte markedsadgang (dma), er både fullt ut lovlig og hyppig benyttet av særlig utenlandske meglerhus. Men det kan, som gårsdagens Aker Yards-oppgang viste, ha negative konsekvenser.

Programhandel foregår som kjent på den måten at en kunde av meglerhuset programmerer en datamaskin til å legge inn ordrer på bakgrunn av definerte kriterier. Dersom dette ikke er profesjonelt og forsvarlig satt opp, vil man i gitte situasjoner kunne tømme hele selgersiden i en ordrebok slik at kursen stiger kraftig, sier Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.