Proteiner som brukes terapeutisk, er så komplekse og må produseres med så høy presisjon at vanlige kjemiske metoder ikke kan brukes, skriver Teknisk Ukeblad.

Les også: - Det er fantastisk deilig å nå denne milepælen

– Et protein kan bestå av tusenvis av atomer satt sammen på en helt bestemt måte. Små endringer i plasseringen til disse atomene kan føre til at proteinene ikke virker, eller i verste fall gir sterke bivirkninger, forklarer gründer Trond Erik Vee Aune.

Selskapet har videreutviklet teknologi som gjør at levende celler kan manipuleres til å produsere de proteinene man trenger.

I tillegg forteller Aune om mange år med langsiktig arbeid for å få på plass kontrakter med legemiddelindustrien. den første kontrakten tok syv år.

Gründeren håper å kunne bidra både til å gjøre kjente medisiner billigere og til at det kan utvikles nye, fordi kostnadene blir lavere.

– Dyre medisiner er et stort globalt helseproblem. Til og med i rike Norge er enkelte proteinbaserte medisiner utilgjengelig fordi de er for dyre i innkjøp. Med vår teknologi vil medisinprodusentene kunne kutte prisene uten å tape profitt, sier han.

 

Les også: - Det er en unormal situasjon

Flere studenter eier bolig tross rekordhøye priser

Sommerens beste bokser

 

Se DNtv:

- Din riktige løpsteknikk kommer av seg selv
Tidligere løpedronning Ingrid Kristiansen (60) mener flere bør fokusere på å komme i bedre form - enn å løpe "riktig".
00:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.