Robotenes inntog på Børsen har satt sinnene i kok hos de mest aktive investorene på Oslo Børs, skriver Dagens Næringsliv.

Investor og milliardær Jan Haudemann-Andersen har allerede redusert sin kortsiktige handel som følge av robotinvasjonen.

– Robotene manipulerer markedet. Det er svært ødeleggende. Robotene bidrar til å gjøre Oslo Børs til en klart dårligere handelsplass, sier Haudemann-Andersen

Såkalte aksjeroboter er dataprogrammer som brukes til å kjøpe og selge aksjer i et meget hurtig tempo. På fagspråket kalles dette for algoritmehandel. Databasert aksjehandel utgjør en stadig større andel av handelen i aksjemarkeder verden over. Algoritmer bestemmer hvilken pris, volum og timing en verdipapirtransaksjon skal ha.

Haudemann-Andersen sier til DN at spesielt små selskaper, som fra før av sliter med liten likviditet, får større problemer med å hente nye egenkapital. Dette får igjen konsekvenser for sysselsettingen og veksten i små og mellomstore selskaper

-Kan de manipulere markedet?
Haudemann-Andersen stiller også spørsmål ved om robotene har en handelsfordel i forhold til andre markedsaktører.

– Og kan de derfor manipulere markedet? Ønsker Børsen dette? undrer investoren.

En av dem som støtter Haudemann-Andersens kritikk av robothandelen er investor Torstein Tvenge.

– Jeg stiller meg bak i rekken blant folk som ikke forstår dette, dette er ikke bare uheldig, det er kritikkverdig at sånt blir praktisert. Jeg skjønner ikke at man kan tillate dette, sier han til Dagens Næringsliv.

Ifølge kommunikasjonssjef Guro Steine har Oslo Børs ingen eksakt oversikt over den totale robothandelen.

- Alle behandles likt
Hun sier blant følgende om kritikken fra Haudemann-Andersen:

– Det som er viktig for oss, er imidlertid å presisere at alle behandles i utgangspunktet likt, og det er ikke sånn at Børsen gir fordeler til de som handler med algoritmer kontra andre. Det er også viktig å presisere at forbudet mot markedsmanipulasjon gjelder selvsagt uansett om man benytter algoritmer eller ikke, sier Steine.

Har du tips i denne saken? Kontakt journalist Linn Karen Ravn.

Les også: Leder DN: Robothandel

Frykter masseflukt fra Børsen

Endrer prisen 200 ganger per sekund
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.