Anleggsentreprenørene Risa, Stangeland Maskin, Bjelland, Nordbø Maskin og Rygg Maskin har vel 1000 ansatte til sammen og gjorde i ettermiddag noe så uvanlig at de sendte ut en felles pressemelding der det fremgår at de vurderer situasjonen og at ingen av selskapene ser bort fra at de må sende ut permitteringsvarsel før jul.

På tross av lyse utsikter på lengre sikt skrumper markedet inn denne vinteren, mener de.

- Dette skjer på tross av at vi står overfor det som sannsynligvis blir tidenes investeringsnivå innenfor veg- og annen infrastruktur, skriver de i den felles pressemeldingen der det vises til at Statens vegvesen i Rogaland regner med at investeringene innenfor vegutbygging vil bli nesten doblet de neste to til tre årene.

- Dette er en paradoksal situasjon, sier administrerende direktør Trond V. Tvedt hos Risa.

- På litt lengre sikt er markedssituasjonen svært lovende. Det skal bygges mye vei i vår region. Men politisk sendrektighet gjør at vi på kort sikt er tvunget til å bygge ned kompetanse og leveringsevne som samfunnet i høyeste grad trenger i neste omgang. Dette engasjerer alle de store anleggsentreprenørene i regionen, sier Risa-direktøren.

Høstmørket treffer norsk økonomi

Fersk rapport: Betalingsvanskene øker kraftig på Sørlandet

Solgte for milliarder dnPlus  

 

Tvedt får støtte fra Stangeland-eier Olav Stangeland, som så sent som i sommer ikke så denne situasjonen komme.

- Jeg trodde aldri at våre sentrale politikere ville tillate noe slikt. Det er nå vi skulle forberedt oss til de store oppdragene som kommer om et års tid. I stedet risikerer vi å måtte bygge ned virksomhetene denne vinteren, sier Stangeland.

Samtidig som de varsler permitteringer etterlyser entreprenørene handling fra sentralt politisk hold.

- Alle vet at det skal bygges mye veianlegg i vår region og vi har en samferdselsminister som kommer fra Rogaland og kjenner utfordringene svært godt. Nå forventer vi at han tar grep, i det minste ved å forskottere midler slik at ikke næringens leveringsevne  blir satt vesentlig tilbake. Det er sjelden vi snakker så samstemt både på vegne av en samlet næring og ikke minst samfunnet rundt oss, sier Trond V. Tvedt og  Olav Stangeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.