Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions legger frem tall som får aksjen til å stupe - ned nesten 25 prosent torsdag formiddag.

Følg Aker Solutions-aksjen her.

Usikker på fremtiden
Lieungh er inneforstått med at det store spørsmålet nå er effektene av finanskrisen.

- Det er veldig vanskelig å si hva som blir effekten. Men det er ikke noe signifikant som utsettes. Mange av våre kunder er store oljeselskaper som ikke er eksponert mot finans, sier han.

Og han understreker at det han i så fall er usikker på er omsetningen, ikke om han skal tjene penger.

- Vi er mindre komfortable med å guide på omsetning nå, enn på marginer. Omsetningen har vi ikke kontroll over, fordi det ikke er vi som avgjør om et felt skal bygges ut, for eksempel. Marginene har vi selv kontroll på, sier han.

Hittil i år har Aker Solutions en omsetning på 42,8 milliarder kroner, mens de har guidet 56-60 milliarder i 2008. Guidingen opprettholdes.

60-70 dollar holder
- Hvis oljeprisen holder seg på 60-70 dollar så mener vi det er grunnlag for de store utbyggingene. Men noen av de spekulative prosjektene faller ut, tror vi, sier Simen Lieungh.

Og han understreker at det er en grense der også store prosjekter vil kunne falle bort.

- Hvis prisen blir liggende lavt over tid er det klart det vil påvikre prosjekter. Det har skjedd før, og det kan skje igjen, sier han.

- Hva mener du da at er en lav oljepris?

- Da mener jeg - med dagens kostnadsbase lagt til grunn - en pris på 30-40 dollar fatet. Men dette er et dynamisk marked. Hvis oljeprisen blir liggende lavere vil også kostnadsbasen under endre seg. Slik er det.

- Komfortable
- Driftsresultatet er litt ned, men det er vi komfortable med. Nedgangen i omsetningen er innenfor det vi kaller normale svingninger, sier Lieungh.

Han leverer resultater som er betydelig under analytikernes forventninger på forhånd (se tabell), men leverer en god EBITDA-margin. Finansdirektør Leif Borge forklarer store deler av fallet i resultat per aksje med valutasvingninger.

- Når den norske kronen svekkes mot dollaren får det en regnskapseffekt på grunn av sikringskontrakter, sier Borge.