Aker Capital ASA vil by 35 kroner aksjen for Natural ASA, noe som priser selskapet til 355 millioner kroner. Budkursen er 32 prosent over gårsdagens sluttkurs i selskapet, og 42 prosent over gjennomsnittlig sluttkurs siste tre måneder.

Kjøpte fredag
Aker Capital, som er Kjell Inge Røkkes investeringsselskap, har sikret seg forhåndsaksept av det planlagte tilbudet for 19,7 prosent av aksjene i Natural fra nåværende hovedaksjonær Life Capitol AS, der gründeren Jan Remmereit er med.

Aker Capital kjøpte fredag én million aksjer, tilsvarende 9,85 prosent, og samlet kontrollerer selskapet dermed 29,55 prosent av Natural-aksjene.

- Kan tilføre oss verdi
 - Vi synes at Akers interesse er postiv og en anerkjennelse av det feltet vi jobber med. Vi tror at de kan tilføre oss verdi. Generelt sett er det en styrke med en større aktør som er interessert i å satse på marin bioteknologi, sier administrerende direktør Jostein Dalland i Natural til dn.no.

- Har dere blitt kontaktet av Røkke i forkant av kjøpet?

- Nei. Ikke i denne forbindelsen, men vi har hatt ren forretningsmessig kontakt tidligere, sier Dalland.

- Ble du overrasket over meldingen i dag?

- Ingen kommentar. Det er tidlig i prosessen. Dette er et forhold som går mellom styre og aksjonærene, sier han.

Natural er et bioteknologiselskap som utvikler marine råvarer, og har Omega 3, CLA og lipider på listen.

- Vi jobber hovedsakelig med teknologi knyttet til essensielle fettsyrer, sier Dalland.

Krill og helsekost
- Vi har ikke en veldig detaljert begrunnelse nå, vi ønsker å komme tilbake til det når vi har tilbudsdukumentet ferdig 18. september, sier kommunikasjonsdirektør Geir Ove Drangeid i Aker ASA til dn.no.

- Har dette noe å gjøre med krillprosjektet til Røkke å gjøre?

- Det er veldig nærliggende og kanskje ikke så dumt å tro det. Vi kalte det nye selskapet vårt Aker Biomarine. Det ligger en kobling der, sier han.

Kosttilskudd
 - Natural utvikler og kommersialiserer rettighetsbeskyttede løsninger (IPR) for helsefremmende lipider (fettstoffer), heter det på selskapets hjemmeside.

Siden lansering av selskapets slankepiller Tonalin CLA i 1996 er det solgt over 500 millioner dagsdoser på det internasjonale kosttilskudds-markedet, hvorav 95 prosent av dette salget har vært utenfor Norge.

Dagens Næringsliv skriver i dag at Natural og bergensfirmaet GC Rieber Oils går sammen om å bli en internasjonalt ledende leverandør av høykonsentrert Omega 3.

Life Capitol hadde 39 prosent av aksjene i Natural før nedsalget. Andre store aksjonærer er Nordea Bank Danmark, Marlin Verdi og Tiata. Ulstein-familiens investeringsselskap Naustneset har 3,7 prosent og Holberg-fondene har 5,2 prosent.

Må ha 39 prosent aksept
- Det frivillige tilbudet forventes fremsatt innen 18. september 2006. Tilbudet vil være betinget blant annet av at det oppnås en akseptgrad på minimum 39 prosent av aksjene i Natural inkludert forhåndsaksept, samt mottak av eventuelle nødvendige godkjennelser fra offentlige myndigheter, heter det.

SEB Enskilda er rådgiver for Aker Capital. Natural-aksjen stiger 24,53 prosent til 33 kroner på Oslo Børs fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.