Revisjonsutvalget i Aker ASA har tatt en ny gjennomgang av de omstridte Aker-handlene, og mener salget av eiendelene fra Aker til Aker Solutions AS er gjort på korrekt vis.

Se video fra Akers pressekonferanse tirsdag:
- Har vært en ryddig prosess
- Nå vet Jens mer

"Revisjonsutvalget i Aker slår fast at selskapets styre og administrasjon har opptrådt korrekt i forbindelse med salg av eiendeler til Aker Solutions AS. Dette gjelder både prosessen for saksbehandling og selskapets egne vurderinger av eiendelenes verdi. Aker ASA har opptrådt i samsvar med aksjonæravtalen i Aker Holding, lovkrav og andre avtalefestede krav", heter det i den ferske rapporten som er utarbeidet med assistanse fra advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co.

- VI har de siste dagene valgt å prioritere arbeidet med en grundig og systematisk redegjørelse til hvordan vi har forholdt oss til transaksjonene like før påske, sier konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker på en presentasjon i ettermiddag.

Viker ikke en tomme
I løpet av tirsdagen har det vært spekulert i om Aker ville gi etter for noe av kritikken, og åpne for at de finansielle delene av transaklsjonene kunne komme opp på en generalforsamling. På dagens pressekonferansen i Aker-regi kom det ikke frem noe som tyder på at Aker-administrasjonen har planer om å gi etter i noen deler av konflikten.

Revisjonsutvalget innledet sin presentasjon med at de er bedt av styret i Aker asa om å gjøre en fornyet gjennomgang av saksbehandlingsprosessen og prosessen som førte frem til de fremforhandlede verdier på eiendelene. Utvalget fastholder på redegjørelsen som ble gitt under presentasjonen 1. april.

- Redegjørelsen som vi avgir i dag har samme konklusjoner. Men vi har gjort en grundig gjennomgang av underliggende saksmateriale og gitt et grunnlag for å vurdere på hvilket grunnlag vi har kommet frem til konklusjonene vi har gjort, sier revisjonsutvalgets leder Finn Berg Jakobsen, og legger til:

- Det er ett nytt forhold, og det er forholdet til hvordan Aker ASA har håndtert sin rolle i Aker Holding, sier Berg Jacobsen.

"Revisjonsutvalget har forståelse for at Aker ASA vanskelig kunne oppfatte behandlingen i Aker Holding AS-styret og dialogen med representanter for de øvrige eierne i Aker Holding AS på annet vis enn at de ikke ønsket å motsette seg gjennomføringen av transaksjonene", opplyses det.

De svenske eierne i Aker Holding - Wallenberg-familien - fremsatte kritikk av fremgangsmåten i transaksjonene , noe Aker visste om før gjennomføringen av salgene.

- Vi har konkludert med at det er rimelig å legge til grunn at det ikke var innvendinger mot transaksjonene og prosessen, utover den kritikk som ble gitt fra Saab, utdyper Berg Jacobsen.

Oppdatering:Her kan du lese alt om konflikten mellm staten og Kjell Inge Røkke.

Det var i påskeuken Aker under sterkt kritikk lovet å komme med en utførlig redegjørelse for saksbehandlingen og at gjennomgåelsen skulle utarbeides i samarbeid med en uavhengig rådgiver. Revisjonsutvalget konstaterer nå at Aker ASA har gjennomført transaksjonene i samsvar med vurderinger foretatt av selskapets juridiske rådgivere.

Statsminister Jens Stoltenberg tok bladet fra munnen for første gang i Aker-saken igår kveld: - All tvil må fjernes

Stoltenberg var svært klar i sin tale, og mener at overføringen av de fem Aker-eide selskapene til Aker Solutions nå må opp på generalforsamling.

Les flere av dagens saker om Aker-feiden:
Styremedlem trekker seg i protest
Ville Aker-spekulasjoner
- Røkke får 52 øre av hver krone i overpris
Frekkhetens nådegave

Se video fra Akers pressekonferanse tirsdag:
- Har vært en ryddig prosess
- Nå vet Jens mer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.