Båtmegler Erik Øye ble igår siktet for å ha bestukket den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin.

- Ut fra den dokumentasjonen vi har, har vi lagt til grunn at det er skjellig grunn til å mistenke Erik Øye for brudd på straffelovens paragraf 128, sier politiinspektør Martin Smith ved økonomiseksjonen i Oslo politidistrikt.

Paragrafen omhandler bestikkelser av offentlige tjenestemenn.

Øyes advokat, Birger Nilsen, mener dette viser at politiet legger hans klients versjon til grunn, og at Kjell Inge Røkke og to av hans medarbeidere kan bli trukket inn i politietterforskningen.

- Det vil være en naturlig konsekvens av de opplysningene min klient har gitt, sier Nilsen. Samtidig vurderer politiet å sikte flere av de involverte for å ha forsøkt å ødelegge bevis ved å få Øye til å avgi uriktig forkl#229 for politiet.

For en uke siden avslørte Dagens Næringsliv at den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin har utstedt skippersertifikater til en rekke nordmenn, deriblant milliardæren Kjell Inge Røkke.

Gjennom mellommannen Erik Øye og Claes Pallin fikk DN under falskt navn kjøpt et svensk skippersertifikat for 20.000 kroner. Nå har Oslo-politiet aksjonert mot det som kan være en omfattende korrupsjonsskandale med rike nordmenn og svenske skippersertifikater.

I politiets siktelse fremgår det at Øye er mistenkt for å være mellommann i forbindelse med at nordmenn fikk utstedt svenske sertifikater i kategorien «dekksoffiser klasse VIII». Det er bare Røkke og noen få til som har fått dette. Andre nordmenn som har fått sertifikater gjennom Pallin, har mottatt lavere grader av skippersertifikater.

Dermed er Røkke og hans to nære medarbeidere knyttet direkte til siktelsen mot Erik Øye.

DNs omtale
Siktelsen bygger på omtalen i DN samt dokumenter som lå i Kjell Inge Røkkes mappe hos Sjøfartsdirektoratet, etter at han konverterte sitt svenske skippersertifikat til et norsk fritidsbåtskippersertifikat 20. juli.

På direkte spørsmål om siktelsen mot Erik Øye innebærer at Røkke og hans menn også vil bli siktet for bestikkelser, svarer politiinspektør Martin Smith:

- Det vil jeg ikke si noe om på det nåværende tidspunkt.

Oslo-politiet gjennomførte igår ransakinger i boligen til Erik Øye i Bærum samt i hans verksted på Bjerkås Næringspark ved Asker. Det skal ikke være funnet dokumenter av betydning for etterforskningen.

Etterforskningen retter seg mot Erik Øye, Kjell Inge Røkke, hans assistent John Inge Valand og kjendismekaniker Robert Matos. Den omfatter både bestikkelser og dokumentforfalskning. I tillegg kan det bli snakk om medvirkning til falsk forkl#229. Bakgrunnen for det er at Røkkes assistent John Inge Valand ba Øye om å møte opp i sistnevntes verksted søndag kveld.

Ifølge Øye ønsket Valand at de skulle lage en dekkoperasjon om hvor de hadde førstehjelpskurs og brannøvelse i forbindelse med kursbevis som var utstedt for å få sertifikatene. Ifølge Øye ble det aldri avholdt slike øvelser.

Ingen kommentar
Overfor DN har Erik Øye opplyst at Røkke kjøpte sertifikater til seg selv og til sine to medarbeidere for 100.000 kroner - uten at noen undervisning eller eksamen ble avholdt. Kjell Inge Røkke har ikke ønsket å kommentere disse opplysningene.

Røkkes pressetalsmann, Rolf Nereng, ønsker ikke å kommentere den nye utviklingen i etterforskningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.