John Inge Valand har konsekvent nektet å forklare seg om hva som har skjedd i saken. Oslo-politiet mener noen har gitt ham «munnkurv». For halvannen uke siden nektet Valand å forklare seg for en dommer under et rettslig avhør i Asker- og Bærum forhørsrett.

Fordi han nekter å forklare seg, har politiet siktet ham for å ha bestukket sjøfartsinspektør Claes Pallin. John Inge Valand omtales som Røkkes «butler», eller personlige assistent, og er en av milliardærens mest betrodde.

I samtaler mellom Valand og båtmegler Erik Øye fremgår det at Røkke ringte båtmegler Øye og ba ham være forsiktig med sine ordvalg. Valand uttrykker frykt for at Øye skal «sprekke», og gir uttrykk for at de må stå sammen og spille kortene riktig overfor politiet og pressen.

Dagens Næringsliv har fått tilgang til kopi av lydbånd som inneholder flere telefonsamtaler mellom Valand og Øye. Originalen er forsvunnet - men politiet skal ha sikret seg kopier av samme tape.

Samtalene
Begge samtalene er fra søndag 19. august, dagen etter at DN avslørte sertifikatskandalen.

(Mobiltelefon ringer)
Jon Inge Valand: - Erik.

Erik Øye: - Ja hei, det er Erik her...jeg tenkte på, jeg skal møte han advokaten på tirsdag. Men har det skjedd noe mer eller noe sånt noe? Skal vi ha et møte i morgen eller?

Valand: - Nei, men Rolf Nereng (Røkkes pressetalsmann, red anm). ringte meg for et kvarter siden. Han sier Dagens Næringsliv har sagt til deg..., de sier at ...sier at vi ikke har gjennomgått kursene. Brann- og førstehjelpskursene. Har det blitt sagt noe mer?

Øye: - Nei.

Valand: - Jammen..., DN sier de har snakket med deg og at du har sprukket!

Øye: - Nei,... nei, nei, nei. Da bare prøver dem seg sikkert.

Valand: - Har DN vært på deg nå?

Øye: - De har ringt meg mange ganger, men jeg har ikke tatt telefonen. (pause). De ringer meg hele tiden, Dagbladet og VG, og alt som er.

Valand: - Okay, men husk all kommunikasjon nå må gå via din advokat...
(I en samtale mellom Valand og Øye tidligere samme helg anbefaler Valand Øye å bruke advokat Håkon Borgen, etter anbefaling fra Røkkes forretningsadvokat Morten Garman. Garman og Borgen er tidligere kolleger. Borgen er også advokaten til Valand i sertifikatsaken. red.anm.).

Øye: - Okay, ja.

Valand: - Det neste som kommer i DN i morgen er en full sak på at ..., de skal vinkle saken mot alle de andre som har kjøpt sertifikater. Så kommer de til å nøste mer i den saken med brann- og førstehjelpskurs. Vær ærlig nå. Har du ikke sagt noe til dem?

Øye: -Nei, nei nei...

Valand: - Ikke en kjeft?

Øye: - Da er det ikke noen vits å ta noe møte i dag, da?

Valand: - Det kommer jeg tilbake til..., jeg tror ikke..., jeg tror ikke...jeg tror det er for sent å ha noe møte nå...denne saken har utviklet seg med en sånn fart. Men Nereng sier at Erik Øye har sprukket...

Øye: - Okay..., men jeg har ikke snakket med dem i dag.

Valand: - Du snakket heller ikke med dem igår?

Øye: - Nei, nei, nei,...de bare ringte meg mange ganger.

Valand: - De ringte, men du har ikke tatt telefonen?

Øye: - Nei, jeg har lagt inn det nummeret, så jeg ser...

Valand: - Ja.

Øye: - Kommer han (Røkke, red anm.) hjem i dag eller?

Valand: - Ja, han skal lande i Molde nå ganske snart. Han skal på fotballkamp. Det kryr av journalister, sier Rolf Nereng som er der oppe.

Øye: - Ja, det kan jeg tenke meg...kommer'n hjem i kveld da? Det blir et helvete her også sikkert da.

Valand: - Mmm.

Øye: - Okay.

Valand: - Dette aner vi ikke rekkevidden av.

Øye: - Nei, ikke jeg heller. Jeg har blitt nedringt av venner og lurer på hva faen jeg holder på med.

Valand: - Oppsøker dem deg eller? Du må ikke si noe til de nærmeste vennene dine en gang altså.

Øye: - Nei, de eneste som har oppsøkt meg er Dagbladet, nei VG mener jeg, de tok bilde av meg. Fulgte etter meg til og med. Det er det bilde som sto i VG i dag.

Valand: - Ja, de var her igår også.

Øye: - Ring meg så fort du hører et eller annet...

Valand: - Ja. Da tar du telefonen når du ser det er meg.

Øye: - Ja, det gjør jeg.

Valand: - Okay...fint, hei.

Øye: Hei.


Ny samtale
Tre timer senere ringer båtmegler Erik Øye opp Kjell Inge Røkkes-assistent nok en gang.

Øye: - Hei, det er Erik her. Jeg så du akkurat hadde ringt meg.

Valand: - Ja...ehh...en annen ting var...ehhh...vi burde kanskje møtes...så, ...så du vet hvor huset mitt er...

Øye: - Okay
(Ifølge eksamenspapirene til Kjell Inge Røkke skal Erik Øye ha avholdt et brannkurs for milliardæren utenfor villaen til John Inge Valand i Asker. Samt førstehjelpskurs i Erik Øyes lager på Slemmestad. red. anm.).

Valand: - Drar du i dag eller i morgen?

Øye: - Jeg drar i morgen.

Valand: - I morgen drar du?

Øye: - Jeg skal ut på Slemmestad i morgen tidlig, så da kan vi ordne det da.

Valand: - Hvor er du hen nå da?

Øye: - Akkurat nå er jeg på vei til Kalvøya-festivalen med kjerring og unger.

Valand: - Det tar vel ikke så lang tid, det?

Øye: - Et par timer eller noe sånt noe...

Valand: - Hvis vi kunne møtes allerede i kveld etter mørkets frembrudd...

Øye: - Okay.

Valand: - Dette er viktig..

Øye: - Ja

Valand: - I morgen tidlig kommer journalister til å fotfølge deg...Også en annen ting, det er det atte...ehh... for noen dager siden...eeh...atte...sier de har en tape på samtalen mellom deg og Røkke...jeg vet ikke om de prøver seg på en bløff, eller om det var virkelig...

Øye: - Jeg har aldri snakket med Kjell Inge Røkke om...

Valand: - ...men du tar ikke ting opp på bånd?

Øye: - ...nei, nei, nei... Nei det gjør jeg ikke.

Valand: -..jeg var så redd. Jeg fikk beskjed av min advokat om å ikke ringe deg, i så fall ikke snakke om sensitive ting over telefonen. Nettopp fordi hun var redd du tar opp ting på bånd..., men det er jo ikke til din interesse, ...eehhh.

Øye: - Det er jo ikke meg de er på jakt etter liksom, men...Kjell Inge Røkke har ringt meg en gang, og da. Det var...

Valand: - ..nettopp det den siste gangen han ringte deg. For to tre dager siden...

Øye: -...nei nei nei, det kan jeg garantere. Jeg tapet ikke den samtalen jeg hadde med Røkke da han ringte meg og sa at jeg måtte tenke meg om hva jeg sa for noe.

Valand: - Får du tak i Pallin om dagen, eller har han helt gått under?

Øye: - Jeg tror ikke jeg får tak i han. Jeg har prøvd å ringe ham et par ganger, men han svarer ikke...så leste jeg i avisa at de tror at han...

Valand: -..er på en eller annen øy..

Øye: - Ja, men jeg har ikke snakket med ham siden jeg overrakte ham de 100.000 kronene jeg mottok av deg, jeg...

Valand: -...det er klart at han, altså...dette kommer til å bli et bikkjeslagsmål mellom dere to og, vet du...mellom Pallin og deg. Jeg tror de kommer til å endevende bedriften din, i og med det du har sagt til mediene...

Øye: -...og ja, sånn ja...ja, det må de bare få lov til å gjøre.

Valand: - Det var jævlig krise at det kom frem at du hadde mottatt 100.000 av oss,...det var ikke bra...

Øye: - Men det visste jo Dagens Næringsliv jævlig godt da. Det var derfor jeg sa at fordelingsnøkkelen var som den var...

Valand: - Ja, ja, men da må det komme fra Pallin. Og Pallin nekter for å ha mottatt penger fra deg...

Øye: - Han sier han aldri har mottatt penger fra meg, han. Det er jo ikke meg han har fått penger av i og for seg. Det var med deg, Kjell Inge og Bobby jeg betalte han først...de 60.000 da vi var på kontoret. Og så fikk jeg de 100.000 etterpå, som jeg forskutterte med. Ellers har alle de blå bøkene stort sett blitt betalt direkte til Pallin. Det er ikke jeg som har mottatt pengene liksom. Så den eneste gangen at jeg har mottatt penger fra kunder,... er jo fra deg.
(21.mai var Øye, Valand, Røkke og Robert «Bobby» Matos på Kjell Inge Røkkes kontor for å få skippersertifikater av sjøfartsinspektør Claes Pallin, red.anm.).

Valand: -...men...ja...når alt kommer til alt..(utydelig, red.anm.)

Øye: - Nei, nei, nei. Det jeg er redd for liksom,...er at jeg blir dolket i ryggen fra både Pallin og dere. Den eneste måten Røkke klarer å komme ut av dette tror jeg, ...hvis vi ikke rotter oss sammen...det er å skylde alt på meg eller Pallin.

Valand: - Det vi er redd for er at du sprekker og skylder alt på oss. Kjell Inge vil ikke skylde ting over på andre. Det har han liksom ikke noe glede av. Det vil slå tilbake på ham selv, fordi han er så mediafokusert. Han har status denne mannen...(utydelig, red.anm.). Det at vi ikke har avholdt noe brann og førstehjelp, og ettersom de opplysningene kommer fra deg, så er vi jo i big shit...

*Deler av båndene er utydelige, derfor har DN utelatt små passasjer av samtalene mellom båtmegler Erik Øye og Røkke-assistent John Inge Valand.





Faktaboks:

Sertifikat-saken(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



  • Lørdag 18. august i år fortalte DN at blant andre Kjell Inge Røkke mot betaling fikk utstedt skippersertifikat av den svenske sjøfartsinspektøren Claes Pallin.
  • Kontakten mellom Røkke og Pallin ble formidlet av båtmegler Erik Øye. Overfor DN innrømmet Øye at Røkke, hans assistent John Inge Valand og kjendismekaniker Robert Matos fikk sertifikater mot en sum på 100.000 kroner. Øye hevdet videre at Røkke skjønte at sertifikatene var kjøpt og betalt - og at de ikke fikk noen undervisning av Pallin. Videre fortalte Øye at de ikke gjennomgikk en rekke forskjellige kurs som var nødvendige for å få sertifikatet.
  • Omtalen av saken medførte at blant andre Kjell Inge Røkke og hans assistent John Inge Valand ble satt under etterforskning av Oslo politidistrikt. Begge fikk status som mistenkt for å ha bestukket sjøfartsinspektør Claes Pallin. Røkke er også mistenkt for å ha gitt falsk informasjon til norske myndigheter da han konverterte sitt svenske sertifikat til et norsk fritidsbåtskippersertifikat.
  • Da Valand nektet å forklare seg for politiet, fikk han status som siktet i saken. Røkke har vært i avhør i flere timer. I avhøret legger han all skyld på sin assistent, og hevder selv at han trodde alt som foregikk var i sin skjønneste orden. Røkke trengte sertifikatet for å føre sin 18 meter lange båt «Celina Bella».