For bare tre uker siden var Kjell Inge Røkke og advokat Ellen Holager Andenæs på båttur med rektor Göran Lindholm og en skipper fra Chalmers i Göteborg. Med den svenske sjøbefalsskolens egen båt tilbragte disse et par timer ute i skjærgården utenfor Göteborg.

På tur i Göteborgs skjærgård
For både aktor og dommer i Oslo tingrett kom opplysningene om Røkkes båttur i Göteborgs-skjærgården som en bombe. Lindholm fikk vite femte mars at han skulle vitne i båtsertifikatsaken. Med andre ord visste han at han skulle vitne da han aksepterte å dra på båttur med tiltalte Røkke og hans advokat.

Ville fastlå Røkkes kompetanse
Bakgrunnen for den overraskende båtturen var det forsvarer Ellen Holager Andenæs har stresset siden rettssakens begynnelse – Røkkes realkompetanse. Til tross for en eksamen forsvareren hevder er helt i orden, ville Andenæs en gang for alle slå fast at Røkke har god båtkunnskap.

- Kjell Inge Røkkes advokater har bedt om at Kjell Inge Røkke fikk komme ned til høgskolen for å se om vi kunne gjøre en bedømning eller en slags betraktning av om han har kjennskap til båter eller ikke, fortalte Lindholm i retten torsdag ettermiddag.

Ble overbevist
Han gjorde det i retten klart at dette ikke var noen ny prøve, men det var en båttur som gjorde Lindholm overbevist om at Røkke er en erfaren sjømann.

- Jeg husker at skipperen sa når vi hadde den bøyen så skal vi ha den og den kursen. Da hadde Kjell Inge Røkke allerede tatt ut kursen selv, fortalte vitnet som et eksempel.

I retten tegnet han et bilde av Røkke som en person som tydelig viste at han hadde betydelige båtkunnskaper.

- Etisk betenkelig
- Hvis dette skulle brukes i retten, slik som nå, burde politiet vært gjort oppmerksom på det på forhånd. Dessuten synes vi dette er etisk betenkelig, sier aktor Susie Bergstrand etter at retten ble hevet torsdag ettermiddag.

Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs avviser at båtturen var etisk betenkelig.

-Nei, det er jeg helt ute av stand til å se, sier hun.

Andenæs sier hun snakker med "hvem pokker hun vil".

-Det er ikke deres vitner, det er våre vitner og det er sakens vitner, sier hun.

Kjell Inge Røkke betalte vanlig leie for Chalmers båt, og skipper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.