John Inge Valand
John Inge Valand (Foto: Sigbjørn Sandsmark)
Butleren, som han også omtales, har nektet å forklare seg i retten og risikerer dermed å bli sittende med svarteper dersom retten finner at det har foregått korrupsjon i tilknytning til den muntlige eksamenen Claes Pallin gjennomførte på Aker Brygge.

Delegerte betalingene
Kjell Inge Røkke avviste bestemt at han hadde hatt noe å gjøre med betalingene for privatistundervisning og eksamen da han i 2001 fikk sitt båtsertifikat. Butleren hadde ansvaret, hevder han.

Han ba retten om forståelse for at hans stilling tilsa at mye arbeid ble delegert til andre.

Celina Bella
Celina Bella
– Når man kjøper en båt til 10 millioner, er ikke utgiftene til sertifikat det mest sentrale, sa Røkke. Han ville ikke legge skyld på John Inge Valand, men det fremgikk av forkl#229en at den tause butleren må bære ansvaret for de økonomiske mellomværender med båtmekler, Erik Øye.

Og Valand har for lengst sagt fra at han ikke akter å uttale seg i retten.

- Beklagelig for Valand
-Skylder du på Valand, spurte hans egen advokat Ellen Holager Andenæs Røkke.

- Absolutt ikke. Jeg synes det er beklagelig at John Inge har kommet i en situasjon som er vanskelig for ham. Jeg forsøker bare å beskrive faktum i arbeidsansvar. Alt som har skjedd i denne prosessen er mitt ansvar, sa Røkke.

Kulturforskjellen mellom Røkke og aktor kom tydelig fram da aktor spurte om han ikke reagerte på den manglende formen på eksamenen.

Kjell Inge Røkke
Kjell Inge Røkke (Foto: Sigbjørn Sandsmark)
– Nå har du antakelig avlagt flere eksamener enn meg, svarte Røkke og gjentok at han hadde fått forsikringer om at eksamen ble gjennomført på korrekt og forsvarlig måte.

Han mente det var rimelig god grunn til å vektlegge hans lange fartstid som båtfører og ansvarlig for brannøvelser om bord i store fiskefartøyer tidligere.

Selve konverteringen av det svenske sertifikatet til et norsk hadde Røkke ikke hatt noe med å gjøre. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.