Er innstillingen at Røkke bør tiltales, har han også fått status som siktet i sertifikatsaken.
Heller ikke de andre involverte, Røkkes assistent John Inge Valand, mekaniker Robert «Bobby» Matos og båtmegler Erik Øye har begjært innsyn.

- Ingen av de involverte i saken har begjært innsyn i innstillingen. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, opplyser statsadvokat Per Reehorst.

På spørsmål om han ikke ønsker å vite hva innstillingen er, svarer Røkkes advokat Morten Garman:

- Ingen kommentarer.

Frykt
Trolig er det følgende hensyn som ligger til grunn for at Røkke ikke har bedt om å få vite status i etterforskningen mot ham:

  • Frykt for at han har status som siktet og muligheten for å vri seg unna spørsmål med svar som at de ikke vil kommentere en påtaleinnstilling/siktelse de selv ikke kjenner innholdet i.
  • Dersom opplysninger om en eventuell siktelse lekker ut, kan de anklage politiet/påtalemyndigheten for lekkasjer.
    Røkke og hans advokater har forøvrig fått et kopisett av etterforskningsmaterialet i sertifikatsaken, og de har derfor hatt mulighet til selv å danne seg et bilde av bevisene.

Etterforsket
Kjell Inge Røkke er etterforsket for bestikkelser, for å ha gitt falske opplysninger til Sjøfartsdirektoratet da hans sertifikat ble konvertert fra et svensk til et norsk, for å ha ført sin 18 meter lange «Celina Bella» uten gyldig skippersertifikat samt at fartøyet ikke var registrert i Skipsregisteret i Bergen.

Sjøfartsinspektøren i Oslo har gransket de to sistnevnte forhold. I en innstilling til Oslo-politiet konkluderer sjøfartsinspektøren med at Røkke førte båten uten gyldig sertifikat - og at den ikke var registrert i Skipsregisteret slik loven tilsier.

For de sistnevnte forhold reageres det vanligvis med bot, hvor størrelsen skal stå i forhold til vedkommendes inntekt og formue.I forbindelse med påtalespørsmålet har statsadvokat Per Reehorst det endelige ordet. Han kan enten ta ut tiltale - eller henlegge hele eller deler av saken.

Nekter
Både Røkke, hans personlige assistent John Inge Valand og mekaniker Robert «Bobby» Matos fikk utstedt svenske sertifikater i juni i fjor fra skipsinspektøren Claes Pallin.

Det er senere fremkommet at mellommann og båtmegler Erik Øye og skipsinspektøren Claes Pallin mottok 100.000 kroner for å fremskaffe papirene. Politiet mener Røkke og de to andre involverte ikke har gjennomgått den opplæring som eksamenspapirene tilsier.

Da Dagens Næringsliv avslørte sertifikatsaken, opplyste Kjell Inge Røkke at han ville samarbeide med de instanser som ønsket å granske hans sertifikat. I politiavhør har Røkke benektet at han hadde begått straffbare bestikkelser.

Lovnader om samarbeid gjaldt åpenbart ikke for hans assistent John Inge Valand. Han har konsekvent nektet å forklare seg. Samtidig har Røkke avgitt en forkl#229 som innebærer at mye av «skylden» veltes over på Valand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.