Forhåndsfavoritten Victor Ponta erkjenner at han har tapt presidentvalget i Romania, mens hans konservative motstander Klaus Iohannis erklærer en overraskende seier.

– Vi vant, skrev den 55-årige ordføreren Iohannis på sin Facebook-side kort tid etter Ponta hadde erklærte nederlag.

Iohannis blir dermed landets neste president, etter Traian Basescu.

Valgdagsmålingene viste et svært jevnt løp i presidentvalget, etter at Iohannis overraskende hentet inn Pontas forsprang. Til tross for at de første resultatene ikke var ventet inn før i 1-tiden natt til mandag, norsk tid, gikk Ponta ut like etter klokken 22 og erkjente nederlag.

– Jeg har gratulert Iohannis med seieren. Folket har alltid rett, sa Ponta etter valgdagsmålingene. Han er landets statsminister, og sier han vil fortsette som det til tross for nederlaget i presidentvalget.

Det offisielle resultatet er ikke ventet før mandag morgen. Ifølge tjenestemenn deltok rundt 62 prosent av landets stemmedyktige befolkning i valget, noe som er ny rekord.

Ponta ledet

Ponta har ledet på meningsmålingene foran valget og vant første runde av presidentvalget 2. november, der han fikk 40 prosent av stemmene. Iohannis fikk da 30 prosent.

Søndag viste to valgdagsmålinger ledelse for Ponta, to ga Iohannis ledelsen og på en femte lå de to nøyaktig likt.

Den politiske kommentatoren Cristian Patrasconiu konstaterte tidlig at det så ut til å bli et solid comeback for Iohannis.

– Det er veldig vanskelig å forutse en vinner, men det er klart at det endelige utfallet vil avhenge av stemmene fra eksilrumenere, som har strømmet til valglokalene i større antall enn i første runde, sa han etter at valgdagsmålingene var lagt fram.

Det store antallet rumenere i utlandet antas å være negative til Ponta, og i første runde av valget fikk han bare 16 prosent av stemmene fra utlandet, mens Iohannis fikk 46 prosent.

Vekst

Den tidligere kommunistiske staten med 20 millioner innbyggere er i ferd med å komme til hektene etter smertefulle kutt under finanskrisen. Veksten har økt til mer enn 3 prosent i tredje kvartal 2014.

Korrupsjon og skatteunndragelser er imidlertid fortsatt et utbredt problem, og reformer i den store statlige sektoren går langsomt.

Den 42 år gamle Ponta er tidligere aktor og rallysjåfør på amatørbasis, og har fridd til velgerne med løfter om skattekutt og økte pensjoner. Men han har måttet riste av seg flere skandaler som har rammet ham de siste ukene av valgkampen.

Feider

Ponta har vært statsminister i landet siden 2012, og har hatt flere feider med avtroppende president Traian Basescu. Konfliktene har skapt politiske vansker og forfatningskrise. Enkelte kritikere fryktet at en seier til Ponta uten Basescu som balanserende maktfaktor, kunne føre til skjerpet kontroll med rettsvesenet og mediene.

Iohannis fra det nasjonalliberale partiet PNL vil på samme måte som Basescu måtte hanskes med et fiendtlig sosialdemokratisk flertall i nasjonalforsamlingen, noe som vil minske hans politiske handlingsrom.

55-åringen har bakgrunn som fysikklærer og har fått æren for å gjøre byen Sibiu i Transilvania til et turistsentrum i sin tid som ordfører der.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Arbeidsløs rumener nektet barnetrygd i Tyskland


25 år etter