Virgin Galactics pionerromfly, som var designet for å ta turister ut i verdensrommet, styrtet fredag. En av pilotene omkom, mens den andre er kritisk skadd.

– Verdensrommet er krevende, og denne dagen var en tøff dag, sa George Whitesides, administrerende direktør i Virgin Galactic på en pressekonferanse få timer etter ulykken.

Fjernsynsbilder viser vrakdelene av SpaceShipTwo, et testfartøy som kan fly til utkanten av verdensrommet, i buskaset i ørkenen nordøst for Los Angeles i California.

– Når det skjer et mislykket forsøk i testmiljøet, gjør det vondt. Miljøet er svært lite, sier Stuart Witt, sjef for romfartsbasen i Mojaveørkenen.

Pilot overlevde

Fredagens test var den første motoriserte flygningen for SpaceShipTwo siden januar over ørkenen.

Ulykkesstedet strekker seg over et stort område, og det ødelagte flyet ble funnet i en rekke deler, opplyste sheriff i Kern County, Donny Youngblood.

En av de to pilotene omkom i styrten, og liket hans ble funnet inne i vraket. Den andre piloten, som klarte å skyte seg ut hjelp av fallskjerm, overlevde. Piloten ble funnet over en mil fra der hvor hoveddelen av vraket befinner seg.

– Det ser ut til å være omfattende skader, uten at vi vet akkurat hva det innebærer ennå. Men vi håper og ber om at vedkommende vil klare seg, sier sheriffen.

Branson på vei til Mojave

Virgin-gründer Richard Branson opplyste kort tid etter ulykken at han var på vei til California.

– Tankene går til alle i Virgin Galactic og Scaled, og takk for alle støttemeldinger. Jeg flyr til Mojave umiddelbart for å være sammen med teamet der, skrev Branson på Twitter.

Årsaken til ulykken er ikke kjent, men sjefen for romfartsselskapet Scaled Composites, som bygget testfartøyet for Virgin, forteller at flygningen var den første hvor en ny type drivstoff til rakettmotoren var tatt i bruk.

Drivstoffblandingen hadde imidlertid blitt testet og godkjent på bakken før fredagens skjebnesvangre oppskyting.

Bæreflyet landet trygt

Flyet ventet en god stund på bakken sammen med bæreflyet WhiteKnightTwo før det fikk klarsignal og steg til 50.000 fots høyde fra basen i den amerikanske delstaten New Mexico. Der ble romflyet sluppet og fløy fritt for 35. gang i historien.

– Tenning! SpaceShipTwo flyr igjen med rakettkraft, lød meldingen fra Virgin Galactic.

En fotograf som dekket testflygningen, sier til TV-kanalen NBC at han så en eksplosjon i luften og senere fant vrakrester på bakken. Bæreflyet landet trygt etter testturen.

Ulykken fredag skjedde bare få dager etter at et annet privat romfartsselskap, Orbital Sciences Corp, mistet en rakett da den eksploderte få minutter etter oppskyting i Virginia.

Branson vil til rommet

Milliardær, gründer og investor Richard Branson står bak selskapet og romflyet som etter planen snart skulle i gang med de første kommersielle flygningene til verdensrommet. Over 700 personer har bladd opp en kvart million dollar – snaut 1,7 millioner kroner – for en tur opp i 100 kilometers høyde.

Selskapet hadde håpet å ta den første turen med betalende passasjerer allerede i slutten av 2014, men i september justerte Branson tidspunktet til tidlig i 2015. Gründeren har sagt han selv ønsker å være med.

Les også:
Ulykken kan forsinke turismen i verdensrommet

Virgins romfly styrtet under testflyging  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.