Norges Bank velger å holde renten i ro på 1,5 prosent etter rentemøtet i banken onsdag, og varsler nå at det kommer til å ta lang tid før banken begynner å heve rentene.

- Konsumprisveksten har vært høyere enn ventet. Samtidig har kronen svekket seg. På den andre siden har veksten i norsk økonomi vært lavere enn tidligere antatt. Derfor holdes styringsrenten uendret på dette møtet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en kommentar.

Sentralbanksjef Øystein Olsen er sykmeldt i forbindelse med en hofteoperasjon.

Renten har ligget i ro siden mars 2012, da renten ble kuttet med 0,25 prosentpoeng.

Tidligere i sommer åpnet banken for rentekutt, men inflasjonstall offentliggjort i august og september har endret bildet totalt. Banken peker på at styringsrenten er lav fordi rentene ute er svært lave, og fordi det lenge har vært utsikter til fortsatt lav prisvekst. Samtidig er det stor forskjell mellom styringsrenten og rentene ut til publikum.

Holder på renten helt frem til sommeren
I mange industriland har veksten tiltatt og renteforventningene steget. Her hjemme er utsiktene for produksjon og sysselsetting litt svekket, men kapasitetsutnyttingen ventes fortsatt å holde seg nær et normalt nivå fremover. Det er utsikter til at prisveksten vil være i underkant av 2,5 prosent også de neste årene.

- Analysene tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå frem mot sommeren neste år, og at den deretter økes gradvis mot et mer normalt nivå, sier Qvigstad.

Dette er en litt senere oppjustering av rentebanen enn flere økonomer hadde sett for seg, og fører også til at kronen svekker seg både mot euro og dollar.

Ifølge estimater TDN Finans har samlet inn ventet samtlige 12 økonomer at styringsrenten ble holdt uendret på dagens pressekonferanse.

Les også: Markedets dom: - Norges Bank vil heve tre ganger neste år

Dagens mest leste på DN.no:

<b>Her koster en toroms leilighet 30 årslønner</b>

<b>Sigbjørn Johnsen nektet å hjelpe Høyre</b>

<b>Kommunist forsøkte å bli superrik</b>

<b>- Oppriktig bekymret for at vi får et sparesjokk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.