Microsoft Surface Pro 2 er en fullblods Windows pc i nettbrett-ham. Den er et prima eksempel for de gamle parhestene Microsoft og Intel til å vise fram fleksibiliteten i sin siste teknologi. De lykkes også i dette, men det er likevel vanskelig å si hvem som burde kjøpe Surface Pro 2.

Surface mot Surface Pro
Microsoft har to typer nettbrett i Surface-serien. De som har Pro-navnet er basert på pc-komponenter og har samme type Windows som en bærbar pc.

Brettene som bare heter Surface er basert på mobil- og nettbrettkomponenter og har en egen versjon av Windows tilpasset disse komponentene. Denne spesialversjonen av Windows, Windows RT, kan verken kjøre vanlige Windows-programmer eller Windows Phone-programmer. Denne testen tar kun for seg Surface Pro 2.

Design
Surface Pro 2 ser ut som et litt tykkfallent nettbrett. Men bortsett fra tykkelsen og vekten på 900 gram ser den ut som et helt vanlig nettbrett.

Men her finnes et par finesser man ikke finner på vanlige nettbrett. På baksiden er en vippbar støttefot som kan holde brettet stående i to vinkler.

En annen kjekk funksjon er at laderen fester seg til Surface Pro 2 ved hjelp av magnetisme, noe som gjør at ingen unødig plass går bort til ladeplugg og –port.

Skjermen er på 10 tommer og holder høy kvalitet. Den har full HD-oppløsning på 1920x1080 bildepunkter og god skarphet og lysstyrke.

Selve kabinettet er i magnesium og føles svært solid. Kjøper man til et av de originale dekslene med integrert tastatur får man også beskyttet skjermen mot riper når man er på farten. Og man får alt som trengs for å bruke Surface Pro 2 som pc i stedet for nettbrett.

Brukeropplevelse
På papiret er Surface Pro 2 et imponerende produkt. Og den samme følelsen får man når man pakker den opp og starter opp. Men naturlig nok, etter en stund forsvinner fascinasjonen og hverdagen inntreffer.

Det største problemet med brukeropplevelsen er kombinasjonen av høy oppløsning og liten skjerm. I mange sammenhenger passer dette bra, men i enkelte blir det lite brukervennlig. Dette skjer når programmet man bruker ikke er tilpasset denne kombinasjonen. Langt fra alle pc-programmer er tilpasset berøringsskjermer heller, så jeg følte ofte at jeg ble satt tilbake i forhold til min gamle pc i forhold til å bli hjulpet fremover.

Surface Pro 2 kommer også med en elektromagnetisk penn som blant annet kan brukes til håndskriftgjenkjenning. Dette fungerer i og for seg bra, men selv etter mange kalibreringer var pennen så unøyaktig at det ble uaktuelt å bruke den i de fleste andre situasjoner.

Problemet til Surface Pro 2 ser ut til å være at den er forut for sin tid. Det er rett og slett ikke nok programmer som støtter en så god, men liten skjerm.

Til gjengjeld er det deilig med en skikkelig pc som starter så raskt som Surface Pro 2. Ikke like raskt som et nettbrett, men svært raskt til pc å være.



Ytelse
Her er det ikke mye stygt å si om Surface Pro 2. Maskinen har en fjerde generasjon Intel Core i5 prosessor som yter svært godt. Arbeidsminnet er på 4 GB. Dette kunne godt vært høyere, men maskinen går godt som den er også.

Alle oppgaver flyter raskt på maskinen og til og med en del 3D-spill flyter bra.

Selv om ytelsen er god og formatet lite er batteritiden overraskende bra. Dette skyldes i hovedsak Intels nye teknologi for strømsp#229 som er inkludert i prosessoren. Surface Pro 2 holder uten problem hele dagen dersom den ikke utsettes for alt for hardt press.

Vippestøtten gjør jobben sin uten å ta ekstra plass.
Vippestøtten gjør jobben sin uten å ta ekstra plass.

Konklusjon
Rent teknisk er Microsoft Surface Pro 2 en veldig god pc i nettbrettformat. I tillegg er det lett å endre bruksmodus fra nettbrett til pc. Men jeg merker at jeg liker best å bruke den hjemme, til typiske hjemmeoppgaver. Den har blitt veldig populær i familien og den vanlige bærbare pc-en har fått støve ned de siste ukene.

Til jobbformål fungerer den ikke like bra. Jeg kan fint skrive artikler med dekseltastaturet, men andre programmer, som Outlook, gir ikke like bra brukeropplevelse på en trykkskjerm. Og Photoshop og lignende kan man bare glemme på den lille skjermen.

Det Microsoft har laget her er en pc som er priset for å passe bedrifter, men som passer best til «sofabruk». Inntil utviklerne av bedriftssystemer begynner å tenke berøringsskjerm når de lager sine grafiske grensesnitt vil pc-er som Surface Pro 2 være forut for sin tid, og vanskelig å anbefale til andre enn privatbrukere som synes prisen er grei.

Følg vår anmelder på Twitter:




Se også disse testene: