Ekte vinkunst skapes ikke av et team av ønologer (vinkjemikere) på prangende perfekte høyteknologiske ”Disney-vinslott”. Vinkunsten skapes med enkle redskaper, hardt arbeid og ikke minst av vinpersonligheter som Thierry Matrot fra Meursault.

Ingen teknikk takk
Thierry Matrot (50) er en virkelig karakter. Han er tredje generasjon vinbonde siden Domaine Matrot ble startet i 1909. Thierry er intens og karismatisk på en stillferdig og tilbakelent måte og vinene hans speiler hans personlighet. Han er også en ”rocka” vinmaker som liker motorsykler og har røyket alt for mye rullings i sitt liv.

Vinkjelleren til Domaine Matrot er en attraksjon i seg selv. Dette er en gammel, trang, mørk, kronglete og støvet kjeller. For å komme ned i kjelleren tar du en diger heis som han bruker til å transportere fat. Det er en bråkete, rusten og lett skummel opplevelse.

Thierry er imidlertid ikke så interessert i å snakke vinmakingsteknikk og det som foregår i vinkjelleren. Han forteller heller om alt han ikke gjør med vinene sine.

- Jeg bruker helst ikke nye eikefat fordi jeg vil ha frem smaken fra jordsmonnet. Jeg tilsetter ikke sukker i vinene for få opp alkoholen og gjør heller ikke battonage, forklarer Thierry.

Dropper fetekuren
Det han ikke gjør i kjelleren er faktisk nøkkelen til å forstå de tilbakelente, slanke og stramme vinene til Domaine Matrot. Mangelen på ny eik gir mindre sødme, fedme og eikesmak. Han pleide faktisk å låne bort sine nykjøpte svindyre nye eikefat til en venn for at de skulle få vasket bort smaken i to år før han brukte dem selv. I dag vasker han fatene i sin Bourgogne Blanc. Det er bare hos Domaine Matrot at et slikt resonnement gir mening. Alle andre kjøper jo nye eikefat fordi de vil ha smaken av ny eik i vinene.

Battonage er en kjent teknikk i Burgund og resten av vinverdenen for å røre opp i bunnfallet når vinen ligger på fat. Det gir fyldigere, fetere og mykere viner. Thierry velger heller lang eikelagring og lar vinene ligge rolig på bunnfallet over lang tid.

Alt dette gir svært slanke og stramme viner hvor det mineralske jordmonnspreget virkelig skinner igjennom. Blagny-markene på Meursaul- siden er dessuten de eneste i Burgund som har et lite innslag av flintstein, noe som påvirker mineraltonen i vinene og alltid gir dem et lite spicy preg.Det som likevel gir vinene hans en flott balanse er at han høster svært modne druer som gir naturlig fylde, noe fedme og god alkohol. Dette er viner som trenger lagring for å yte sitt beste. Heldigvis selger Domaine Matrot først vinene når Thierry mener de kan drikkes. Derfor har han viner på markedet tilbake til 1998-årgangen.

Bare jordbruk
Thierry tror ikke på å ”forbedre” vinene gjennom vinmakingsteknikk. Det han derimot tror på er hardt arbeid i vinmarken.

- Du kan ikke lage stor vin av dårlige druer, bemerker han tørt.

Nøkkelen til stor hvit burgund er i følge Thierry lav produksjon i vinmarken gjennom beinhard beskjæring av vinstokkene. Såkalt grønn innhøsting av overskuddsdruer om sommeren er ikke godt nok for Domaine Matrot. Han er også opptatt av at vinstokkene må være gamle. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene på domainet er imponerende 30 år.

13927 Matrot Bourgogne Chardonnay 2002
Joseph Matrot
Frankrike, Burgund
Kroner 136,00 Basis
88 poeng
Moestue Grape Selections
Dette er rett og slett fantastisk bra for prisen. Det smaker som en over dobbelt så dyr Meursault. Fabelaktig aroma av eple, sitrus, smør og nøtter. Stram, fyldig og fast smak med flott lengde. Noe mer eik enn vanlig for Matrot, men det er ikke et problem i denne vinen.

33163 Meursault 2000
Joseph Matrot
Frankrike, Burgund
Kroner 299,90
91 poeng
Moestue Grape Selections
Dette er så klassisk, elegant og lekkert at vi blir helt betatt. Glem standard, feit og eiketung Meursault. Dette er langt bedre og denne vinstilen er midt i blinken til klassisk sjømat. Nydelig avdempet aroma av eik, smør, nøtter, sitrus, epler og noe aprikos. Smaken er fast, stram, frisk og intens med flott lengde. Den kan lagres i 4-5 år

45168 Puligny Montrachet 1er Cru Chalumeaux 2002
Joseph Matrot
Frankrike, Burgund
Kroner 399,00 Bestilling
93 poeng
Moestue Grape Selections
Dette er en klassisk Matrot. Litt tilbakeholden aroma av sitrus, eple og blomster med noe trepreg. Smaken er elegant, intens, frisk og lang med mineralsk finish. Svært lovende vin for 5-6 års lagring.

45047 Meursault Blagny 2000
Domaine Joseph Matrot
Burgund, Frankrike
Kroner 389,- Bestilling
92 poeng
Moestue Grape Selections
Dette er nesten som en Chablis. Ekstremt mineralsk, nesten sjøpreget innslag i tillegg til de klassiske smør, nøtter og eikearomaene. Syrerik, stram, smal. Tørr og fin avslutning. Kan drikkes nå, men blir bedre med lagring i to til fem år (1993-årgangen er fantastisk nå).

Røde viner:

3003401 Blagny La Pièce Sous le Bois 2001
Joseph Matrot
Frankrike, Burgund
Kroner 335.00
89 poeng
Moestue Grape Selections AS
De beste 2001-vinene i brugund begynner å bli gode nå. Dette er ikke et unntak Typisk svært elegant rød Matrot med fine kirsebæraromaer med noe anis, avdempet eikepreg og lang tørr lett og frisk finish.

45169 Volnay Santenots 1998
Domaine Joseph Matrot
Frankrike, Burgund
Kroner 345,-
89 poeng
Moestue Grape Selections AS
1998 er en undervurdert årgang for røde burgundere. Det er stramme viner som nå begynner å vise seg frem. Denne vinen er i ferd med å bli enda bedre enn vi først antok. Denne vinen er fremdeles for ung, men slipper nå frem en fin fruktighet av jordbær og kirsebær, hint av underskog og anis. Smaken er elegant fast og stram.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.