"Prosjekt REN" er navnet på milliardhandelen mellom Aker til Aker Solutions, ifølge en epostutveksling mellom statens styremedlem Berit Kjøll og Aker-topp Bengt Arve Rem.

Et navn mange, i alle fall Kjell Inge Røkkes motstandere, nok vil si er passende. Aker har tømt søppelet sitt i Aker Solutions og har endelig blitt rent.

Kjell Inge Røkke er kjent for å bruke de beste medarbeiderne og rådgiverne penger kan kjøpe. Fiskeren uten stort med skolegang knytter til seg dyktige næringslivsfolk, tidligere politikere og et hoff med skarpskodde forretningsadvokater og finansielle våpendragere.

  Det betalte seg da han klarte å laste aksjer for fem milliarder kroner over på statens hender i 2007, med trussel om å selge til russere. Ikke bare la staten fem milliarder kroner på bordet, den godtok også ti års bindingstid. Kamerat Kjell Inge fikk klapp på skulderen for å invitere til langsiktig industribygging.

Dette eierskapet var i seg selv en dårlig ide. Når det i tillegg ikke blir forvaltet godt nok, så kan det fort gå galt. Og det har det nå definitivt gjort. For skal du drive forretninger med Kjell Inge Røkke, så kreves det full oppmerksomhet og høy kompetanse.

I dag er derfor tonen mellom Arbeiderpartiet og Ap-velger Røkke en helt annen. Det politisk-økomomiske samrøret som startet med aksjekjøpet i 2007, har nå gått surt. Skikkelig surt .

Det er ting som tyder på at Røkke denne gangen har vært lurere enn lurt var.

Advokatfirmaet Selmer mener for eksempel det er opplagt at transaksjonene skulle vært behandlet i Aker Solutions Asas generalforsamling. Det samme mener advokatene som den svenske Wallenberg-familien har hentet inn. Wallenberg-familien eier ti prosent i Aker Holding gjennom Investor AB og SAAB.

Røkke-leiren mener prosessen har vært omfattende, ryddig og med god informasjon til statens representanter.Og juridisk korrekt.

For, som nevnt, Røkke sørger for grundige prosesser. Aker Solutions hadde hentet inn betenkninger fra advokatfirmaene BA-HR og Thommesen. Aker innhentet på egenhånd en vurdering fra advokatfirmaet Wikborg Rein. Og selvsagt hadde man hentet inn finansielle vurderinger, fra DnB Nor og Arctic.

De beste rådene penger kan kjøpe her til lands.

Staten ser ut til å ha lagt mye av ansvaret på sitt styremedlem, Berit Kjøll, selv om departementet også har en stor eierskapsavdeling. Departementet fikk informasjon fra Kjøll, og det fikk informasjon fra Aker-sjef Øyvind Eriksen tre dager før transaksjonene ble meldt.

Departementet mener orienteringene var lite konkrete, Eriksen skal blant annet ikke ha gitt informasjon om pris eller betingelser.

At staten som storeier ikke da ber om slik informasjon er mildt sagt underlig. I alle fall med tanke på Røkkes historikk når det gjelder forholdet til minoritetsaksjonærer.

Det er uansett forståelig at staten er forbannet og føler seg lurt inn i et tiårig partnerskap, hvis partneren prøver å berike seg på dens bekostning - helt uavhengig av forspillet til forrige ukes transaksjoner. I alle fall hvis målet, hvor enn så naivt det høres ut, var langsiktig industribygging sammen med en av landets råeste kapitalister.

Staten er en amatør på eierskap. Kjell Inge Røkke og hans menn er proffe til fingerspissene. Det har Arbeiderparti-toppene lært på den harde og kostbare måten.

Så får vi håpe at SV, som ønsker mer av slik samrøre, har fulgt nøye med og lært noen lekser.

Ole-Morten Fadnes er redaktør i DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.