- Det kan være slik at hvis man blir for detaljregulert, tar man bort det gode kreditthåndtverket som gjøres overfor kundene, sier administrerende direktør Rune Bjerke i DNB om forslaget til nye boliglånsregler fra Finanstilsynet til DN.

Han synes det er fornuftig å se på ulike tiltak som kan bidra til å skape mindre temperatur i boligmarkedet, men at det må skje uten å redusere bankenes mulighet for å utvise skjønn.

Han peker på at de vurderingene som gjøres i banken, blir gjort for nettopp å sikre seg mot mislighold av gjeld.

- Vi ser på fremtidig tilbakebetalingsevne, evnen til å tåle å ta opp lån og hvor mye lån man eventuelt tåler. Det varierer fra person til person og fra sak til sak. Det er den vurderingen som bankene må fortsette å gjøre, mener Bjerke.

Detaljstyring

Han ønsker å se på andre måter som kan bidra til at temperaturen i markedet ikke blir "for intens" - uten at det påvirker bankenes mulighet til å utvise skjønn.

- Jeg tror det er klokt å sende forslaget på høring, slik at man ikke kommer med for mange ting på en gang som bidrar til å redusere bankenes utøvelse av skjønn. I så måte skal vi ta oss god tid til å se på hvordan vi kan få en best mulig justering av retningslinjer - uten å ødelegge for skjønnsutøvelsen, understreker Bjerke.

Han legger til at han vil være "konstruktiv" under høringen.

- Vil du advare mot å gjøre tiltakene for detaljerte?

- Jeg vil ikke advare mot å se på ulike typer tiltak, men jeg vil advare mot å detaljregulere for mye, og frata bankene skjønn. Da er det positivt å registrere at finansministeren har sagt at det ikke er regjeringens intensjon, mener Bjerke.

- Ukomplisert

Administrerende direktør Helge Leiro Baastad i Gjensidiige tror derimot ikke tiltakene fra Finanstilsynet vil påvirke utlånspraksisen nevneverdig.

- Vår bank er en liten bank som bare låner til privatpersoner. For oss er det relativt ukomplisert. Jeg tror det er mer komplisert for mindre og mellomstort næringsliv, og da de bankene som tilbyr lån til dem, sier Baastad.

Han ønsker ikke å utdype hva han mener om forslagene, men sier han vil selvfølgelig vil innrette seg dersom disse innføres.

- Det som er viktig nå, er at det er en høringsrunde som skal behandles i Finans Norge. Vi har sett at Finans Norge har kommet med visse uttalelser som går på at de kan se at dette kan ha uheldige konsekvenser for spesielt mindre og mellomstort næringsliv, gjentar han.

 

Les også: Slik vil han strupe boligprisveksten

Kraftig brems i boligprisoptimismen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.