Mirzajanov arbeidet med utviklingen av det kjemiske våpenet i det tidligere Sovjetunionen, og sier at nervegiften Novitsjok er noe Russland «har monopol på».

Han sier videre at «ingen andre land» kunne ha brukt denne spesifikke nervegift-typen til å forgifte den britiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia.

Russland har avvist både anklagene om at de i det hele tatt har hatt et program for å utvikle nervegiften, og alle anklager om at de har vært involvert i giftangrepet i Salisbury.

Mirzajanov sier imidlertid at hvis giften som ble brukt i Salisbury, faktisk er Novitsjok, slik Storbritannia sier, «er det 100 prosent klart at den kom fra Russland».

–For å lage det den består av, trenger man avanserte laboratorier og veldig erfarne ansatte, som kun eksisterer i enkelte land, sier han.

Videre spekulerer han på om de som forgiftet dem, kan ha tatt med seg to separate deler av nervegiften til Storbritannia, for deretter å blande dem sammen like før den ble brukt.

Den russiske kjemikeren har snakket med nyhetsbyrået AP fra Princeton i New Jersey, der han nå er bosatt. På 90-tallet avslørte han at russiske myndigheter utviklet det ytterst giftige stoffet Novitsjok under den kalde krigen, og at det ble framstilt ved et kjemisk institutt i Moskva, der han selv arbeidet helt fram til tidlig på 1990-tallet.(Vilkår)