Magnitskij døde i et russisk fengsel i 2009 etter å ha klaget gjentatte ganger på at han ikke fikk tilgang til livsviktige medisiner. Han ble pågrepet etter å ha lagt seg ut med en rekke toppfolk i den russiske makteliten, som han hadde anklaget for å ha stjålet 1,3 milliarder skattekroner. Før hans død var han kjent som en russisk opposisjonell og korrupsjonsjeger.

Kritikk

Torsdag ble han dømt for å ha svindlet til seg 230 millioner dollar - om lag 1,4 milliarder kroner - gjennom skattejuks. Rettsprosessen mot ham i Russland er blitt gjenstand for sterk kritikk.

Sergej Magnitskij var hyret inn av investeringsfondet Hermitage Capital Management da han blandet seg inn i saken som skulle koste ham livet.

Gjennom sitt oppdrag for fondet avdekket han at tjenestemenn fra skattemyndighetene og innenriksdepartementet i Russland var involvert i en storstilt skatteunndragelse på rundt 1,4 milliarder kroner.

Hans britiske klient, Hermitage-grunnleggeren William Browder, ble også dømt in absentia torsdag.

- Denne saken bekrefter at Vladimir Putin er rede til å forsake internasjonal kredibilitet for å beskytte korrupte tjenestemenn som drepte en uskyldig mann og stjal 230 millioner dollar fra den russiske stat, heter det i en uttalelse fra Hermitage Capital.

Fordømmelse

Rettsprosessen har også ført til internasjonal fordømmelse. Amerikanske politikere vedtok ifjor den såkalte Magnitsky Act, en lov som forbyr innreise for omkring 60 personer som mistenkes for å ha vært involvert i dødsfallet. Den fryser også verdier disse måtte ha i USA.

Russland har reagert ved å vedta lignende lover rettet mot amerikanere som mistenkes for menneskerettsbrudd. Russland har også forbudt amerikanske adopsjoner av russiske barn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.