Det kan gå mot et et nytt kapittel i den langvarige maktkampen i den tyske reiselivsgiganten TUI.

John Fredriksen har i flere år forsøkt å få innflytelse i selskapet han inntil nylig var største eier i. Ved en rekke anledninger har han forsøkt å få sin nære medarbeider Tor Olav Trøim valgt inn i styret i reiselivsgiganten - uten å lykkes.

Mangemilliardær
Styret og ledelsen har vært støttet av en gruppe aksjonærer som kontrollerer rundt 30 prosent av aksjene i selskapet og som ifølge Fredriksen-leiren har tette forretningsforbindelser med TUIs selskaper.

Blant disse er den russiske mangemilliardæren Alexej Mordasjov den mest markante. Han var største aksjonær i selskapet da Fredriksen kjøpte seg inn og ble igjen største aksjonær da Fredriksen tidligere i vinter solgte unna noen av aksjene.

Ifølge Reuters ønsker Mordasjovs selskap S-Group nå å øke eierandelen til over 25 prosent fra dagens 18 prosent.

Opplysningene stammer ifølge nyhetsbyrået fra tyske konkurransemyndigheter.

Ifølge Forbes er Mordasjov god for 9,9 milliarder dollar, rundt 62 milliarder kroner. Fredriksen er ifølge samme magasin god for rundt 7,7 milliarder dollar, tilsvarende i overkant av 48 milliarder kroner.

Les også:

Mordasjov bygget opp formuen sin da stålselskapet han jobbet i ba de ansatte om å kjøpe aksjer i for å hindre et fiendtlig oppkjøp. Russeren endte opp med å kjøpe opp mesteparten av aksjene selv.

Mordasjov ble etterhvert sjef for selskapet Severstal og bygget det deretter opp til å bli et konglomerat med eierinteresser i mange ulike sektorer.

Nedsalg
Dersom Mordasjov nå sikrer seg en større eierandel vil det kunne bli enda vanskeligere for Fredriksen å få innflytelse i selskapet.

Ifølge Reuters solgte Fredriksen seg ned fra en eierandel på 19 prosent til 15,7 prosent av det tyske selskapet tidligere i år.

- Fredriksen har ingen planer om å selge aksjer i Mordasjov, sier Tor Olav Trøim til Reuters mandag. Han ønsker ikke å kommentere Fredriksens investeringsstrategi i TUI ytterligere.

Ifølge en kilde nær Mordasjov har mangemilliardæren imidlertid ikke spesielt hastverk med å øke eierandelen. Og han kommer uansett ikke til å gå over 30 prosent, opplyser kilden til Reuters.

Langvarig konflikt
Tor Olav Trøim forsøkte to år på rad å kaste TUIs styreformann Jürgen Krumnow på selskapets generalforsamling. Fredriksen har ikke vært fornøyd med driften av reiselivs- og transportgiganten og har hatt flere sammenstøt med TUI-sjef Michael Frenzel om veivalg og strategi for selskapet.

Styreformann Krümnow varslet i høst at han ville trekke seg fra styret.

I vinter forsøkte Fredriksen å få Trøim valgt til den ledige plassen i styret. Styret motsatte seg imidlertid Fredriksens ønske.

Les mer: Nekter Fredriksen styreplass

Storeier
John Fredriksen har ifølge Dagens Næringsliv investert nærmere syv milliarder kroner i det tyske selskapet.

Fredriksen og Trøim jobbet lenge for at TUIs shippingvirksomhet, det Hamburg-baserte conainerrederiet Hapag-Lloyd, skulle spinnes av og børsintroduseres. I oktober 2008 ble imidlertid Hapag-Lloyd solgt til det lokale konsortiet Albert Ballin.

I forbindelse med gjennomføringen av salget ble TUI tvunget til å beholde 43,3 prosent av containerrederiet og selskapet har siden også støttet rederiet finansielt. Det Hamburg-baserte konsortiet Albert Ballin sitter i dag 57 prosent av aksjene i Hapag-Lloyd.

Les også: Feriesmell for Fredriksen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.