Alexey Likhachyov, sjef for det statlige kontrollerte atombyrået Rosatom, sier at de vil fortsette testingen av det nye våpenet til tross for ulykken.

– Det beste er at vi fortsetter vårt arbeid med de nye våpnene – i deres minne. Vi utfører vår oppgave for moderlandet og ivaretar dets sikkerhet på en pålitelig måte, sa Likhachyov mandag i forbindelse med en minneseremoni for de avdøde forskerne.

I forrige uke meldte det russiske forsvarsdepartementet at to personer døde og seks ble skadd i eksplosjonen, som skjedde under testing av en jetmotor på marinebasen. Det russiske atombyrået kunngjorde mandag at eksplosjonen også tok livet av fem forskere og at tre andre ble skadd.

Det er imidlertid ikke kjent om de fem forskerne er blant de to som først ble meldt døde, og det endelige dødstallet er foreløpig uklart.

Ulykken skjedde på en arktisk militærbase i Arkhangelsk torsdag forrige uke. Arkhangelsk ligger ved Kvitsjøen – om lag 126 mil unna grensen til Norge. Det er kortere avstand til Kirkenes enn det er fra Kirkenes til Mo i Rana.

Ble erklært døde etter avsluttet søk

Det russiske nettstedet, Russia Today (RT), melder at jetmotoren tok fyr og eksploderte. Eksplosjonen førte til at «flere ansatte» ble kastet ut i sjøen, i følge Rosatom. Plattformen de jobbet på, skal ha stått ute i sjøen.

De fem forskerne som er erklært døde, er ikke blitt funnet.

Etter at forskerne ble kastet opp i luften som følge av eksplosjonen, ble de ikke funnet og når håpet falt, ble de erklært døde, i følge RT.

Nettstedet melder også at nyheten «fyrte opp vestlige medier med rykter om en chernobyl-lignende ulykke».

Det russiske nyhetssiden runaruna.ru skriver at «de avdøde ansatte visste om viktigheten av testene og deres potensielle fare». Videre melder siden at «Selskapet lover å gi økonomisk hjelp til familiene til arbeidere som døde i en eksplosjon».

– De forble tro mot sin plikt til sist og dro som virkelige helter. Slike mennesker er vårt lands stolthet, kjernefysisk industriens stolthet. Det beste minnet for dem vil være vårt videre arbeid med nye våpenmodeller, som helt sikkert vil bli brakt til slutt, skal Likhachyov ha sagt under et minnesamling i den lukkede byen Sarov i Nizhny Novgorod fylke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.